Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
A fost oprită producția de îngrășăminte la Azomureș
Cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, Azomureş, a oprit temporar producţia, din cauza preţului ridicat al energiei, gazul metan fiind materia primă principală din această industrie. Potrivit Ministerului Agriculturii, abandonarea fertilizării de bază cu azot sau reducerea cantităţilor de îngrăşământ la culturile agricole ar putea duce la diminuarea producţiei agricole de anul viitor cu până la 30%.
Industria îngrășămintelor este unul din sectoarele cel mai puternic lovite de explozia prețurilor de pe piața energiei din ultimele luni, în condițiile în care gazele naturale sunt utilizate ca materie primă pentru îngrăşămintele pe bază de azot și sunt responsabile pentru până la 80% din costurile de producţie. Până acum, din cauza scumpirii energiei, numeroși producători europeni de îngrășăminte și-au redus activitatea sau și-au închis temporar fabricile, iar ţări precum Rusia, China, Turcia şi Egipt au restricţionat exporturile pentru a asigura nevoile interne.
În acest context, anunțul Azomureș, cel mai important producător de îngrăşăminte din România, care asigură 50% din fertilizanţii necesari agriculturii, privind oprirea temporară a producției era previzibil. „Nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii”, a arătat directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, luni, într-un comunicat de presă.
Conducerea Azomureş speră că Guvernul va găsi soluții pentru ca actuala criză să nu aibă consecințe asupra producției agricole de anul viitor. „Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul naţional, furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti (...). Este unul dintre pilonii securităţii alimentare şi un contributor important în lanţul de aprovizionare din zona agricolă a României. (...) Solicităm Guvernului şi Parlamentului României să acţioneze în concordanţă cu legislaţia europeană pentru a atenua problema gazelor şi a preţurilor ridicate la energie în timp util, astfel încât securitatea alimentară a României să nu fie compromisă în 2022”, mai menţionează comunicatul Azomureş, citat de Agerpres.
În replică, Ministerul Agriculturii a anunțat că evaluează consecinţele asupra producţiei agricole din anul 2022 ale întreruperii producţiei de îngrăşăminte de către Azomureş și lucrează la identificarea unor soluţii viabile ce pot preveni scăderea producţiei agricole şi limita scumpirea produselor agricole primare.
„Voi propune spre analiză Guvernului măsuri concrete pentru susţinerea fermierilor şi menţinerea stabilităţii producţiei de produse agricole primare şi produse agroalimentare procesate”, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, potrivit Agerpres. (C. Z.)