După 13 ani în anticamera Schengen, România şi Bulgaria au aderat deplin la 1 ianuarie la spaţiul de liberă circulaţie, scrie AFP. La miezul nopţii dintre ani au fost organizate ceremonii la diferite puncte de
A început programul Rabla
Producătorii şi dealerii auto şi moto din România se pot înscrie în sesiunea de validare pentru noua ediţie a Programului Rabla, deschisă pe 4 martie, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
Condiţiile de participare în programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, precum şi documentele pe care trebuie să le depună solicitanţii producători/dealeri pot fi găsite în ghidurile de finanţare ale celor două programe, publicate pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro), precizează instituţia.
Potrivit Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, cuantumul primei de casare este de 6.500 de lei, cu excepţia motocicletelor, pentru care prima de casare va fi de 3.500 de lei.
De asemenea, ghidul prevede că ecotichetul acordat va fi în cuantum de până la 45.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric, cu excepţia motocicletelor.
Totodată, se mai poate acorda un tichet de 20.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru cumpărarea unui autovehicul nou electric hibrid (excepţie motocicletele), care generează emisii de CO2 de maximum 50 g/km, în regim de funcţionare mixt.
Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe, a anunţat, la jumătatea lunii februarie, că Rabla Clasic şi Rabla Plus vor avea, în acest an, un buget total de 545 de milioane de lei, din care 140 de milioane de lei pentru maşini electrice sau hibrid plug-in.
Pentru Rabla Clasic, bugetul de 405 milioane de lei va permite creşterea la 60.000 a numărului maşinilor uzate scoase din trafic, a spus Alexe.