Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
A început sezonul conservelor
Pregătirile pentru umplerea cămărilor pentru iarnă a început, gospodinele sunt în plină desfăşurare a planului de făcut conserve. Vă oferim un mic ghid al preţurilor pe care comercianţii le practică la legumele ce se află în piaţa bucureşteană Obor, care este un fel de etalon, prin diversitatea ofertei, dar şi pentru faptul că aici sunt preţuri aproape ca în pieţele angro.
Pentru conservele de iarnă ardeii sunt obligatorii. Astfel, ardeiul gras se vinde cu 2-2,5 lei, gogoşarii şi ardeii kapia cu 3 lei kilogramul. Chipăruşii sau ardeii iuţi ajung la 5 sau 6 lei pentru un kilogram. Vinetele pentru salată au preţul de 3 lei, iar cele pentru zacuscă 2 sau 2,5 lei. Varza este cam scumpă în comparaţie cu anul trecut, adică 1,5-2 lei pentru un kilogram, iar cea roşie 2,5-3 lei kg. Castraveciorii se vând cu 2-2,5 lei kg, iar gogonelele la 2 lei. Ingredientele pentru murături sunt şi ele la un preţ ceva mai ridicat decât anul trecut. Astfel, hreanul costă 10 lei kg, mărarul uscat 2 lei legătura, ţelina mare cu frunze ajunge şi la 5 lei bucata. Se invocă pentru preţurile mărite seceta de astă-vară. Sfecla roşie costă şi ea 3 lei kg. Usturoiul românesc se poate cumpăra cu preţuri între 7 şi 10 lei kg. Morcovii au preţul între 2,5 şi 3 lei kg, iar albitura 6-7 lei. Cartofii au preţuri care variază între 1 şi 1,5 lei kg. Ceapa albă şi cea roşie sunt şi ele la mare căutare. Prima se vinde cu 1,5, iar cealaltă cu 4 lei kg. Verdeaţa a rămas la 0,5 lei, pătrunjelul şi mărarul şi 1 leu legătura de leuştean. Fasolea verde are preţurile de astă-vară, adică de la 7 la 9 lei kg. Cea uscată, producţie nouă se "învârte" între 8 şi 10 lei kg. Frunzele de viţă-de-vie pentru sarmale se vând în pacheţele de câte zece la 1 leu. Salata verde este doar 1,5 lei căpăţâna. Ridichile negre costă 5 lei, iar guliile 2,5 lei kg. Dovleceii sunt mai ieftini, 1,5 lei kg, iar dovlecii pentru plăcintă au ajuns la 2,5 lei kg. Cimbrul, busuiocul, salvia, tarhonul, menta se vând cu 1-2 lei buchetul, în funcţie de mărime. Din cauza secetei, ciupercile de pădure lipsesc cu desăvârşire din piaţă. Pepenii pentru murat se vând cu 1-1,5 lei, cel roşu la 1 leu, iar cel galben la 2 lei kg. Şi pentru că am intrat în "raionul" fructelor putem spune că acestea nu au suferit mari modificări de preţuri faţă de anul trecut. Astfel prunele sunt de găsit la 2,5 lei kg, merele încep de la 2 şi ajung până la 5 lei kg, iar perele pot ajunge, în funcţie de calitate, de la 2,5 la 7 lei. Strugurii pentru vin din soiul ceasla sunt cu 2 lei kg, iar cei de masă pot ajunge până la 5 lei pentru aceeaşi cantitate. Preţul piersicilor începe de la 2 lei şi ajunge până la 4 lei pentru un kilogram. Nectarinele se pot cumpăra cu 3 lei kilogramul. Nucile, deşi sunt în plin sezon, nu au scăzut sub 25 lei kg de miez şi 7 lei suta de grame de nuci verzi. Gutuile nu au apărut încă. Într-un colţ de piaţă se află raiul fructelor de pădure. Afinele se găsesc cu 15 lei, coarnele cu 8 lei, zmeura cu 12, merişoarele cu 8, iar cătina cu 10 lei kilogramul. Mierea polifloră se poate cumpăra cu 25 de lei kg, iar cea de salcâm sau tei cu 30 de lei. Prunele uscate şi afumate ajung la 15 lei kg. Grâul "arnăut" pentru colivă se vinde cu 8 lei kg, iar cel neales, 2 lei kg. Spor la cumpărături! (Corneliu Ciocan)