Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
A noua ediție a Marșului pentru viață, la Bucureşti
Sâmbătă, în București și în alte peste 600 de localități din România și Republica Moldova s-a desfășurat a noua ediție a Marșului pentru viață, care anul acesta a avut tema „Unic din prima secundă”. Organizatorii au vrut astfel să transmită un mesaj de conștientizare cu privire la unicitatea și valoarea fiecărei persoane umane începând de la concepție, dar și o chemare la solidaritate cu mamele în criză de sarcină.
Marșul pentru viață se organizează anual ca punct culminant al Lunii pentru viață (1-31 martie), care cuprinde o serie de manifestări și activități de conștientizare pro- viață: conferințe, dezbateri, proiecții de film, ateliere de fotografie de familie, pancarte cu mesaje pro-viață și pro-adopție. În București, marșul s-a încheiat cu o serie de discursuri și momente artistice. Au cântat Robert Patai, Ioana Picoș, Raluca Blejușcă și Dumitrița Sinița.
Eliza-Maria Cloțea, președinta Asociației Studenți pentru viață din București, le-a mulțumit în discursul ei participanților, arătând că „datorită dumneavoastră suntem astăzi mii de braţe care se întind spre femeile în criză de sarcină”. Alexandra Nadane, președinta asociației România pentru viață, a subliniat că este nevoie doar de puțin sprijin pentru a ajuta femeile să aleagă binele, respectiv viața copilului. „Credința înseamnă să te încrezi în cineva din afara ta. Să ai încredere în Dumnezeu, să ai încredere în oameni că vor alege binele. (…) Fără credință, mișcarea pro- viață nu ar putea exista”, a spus ea.
Actrița Manuela Hărăbor, solista Ozana Barabancea și regizoarea Ivona Boitan au oferit mărturii personale despre felul în care o cultură a avortului, foarte răspândită în prezent, ajunge să afecteze profund femeia.
Pe scena Marșului pentru viață au mai fost prezenți cu mesaje Georgeta Bucur, președinta Asociației Down Plus București şi mamă a unui copil cu sindrom Down, și Dorin Popa, kinetoterapeut care lucrează cu copiii cu dizabilități. În prezent, până la 100% din copiii diagnosticați cu sindrom Down sunt avortați în țările din Europa, deși există studii care arată că 99% din persoanele care trăiesc cu acest diagnostic se declară fericite cu viața lor.
La marșul de la București au mai vorbit despre împlinirea oferită de maternitate Monica Radu, o mamă care își crește cei trei copii din scaunul rulant, și Lavinia Stan, mamă a șase copii, trainer și coach pentru părinți.
Un comunicat al Asociației Studenți pentru viață, organizatorul marșului de la București, oferă propuneri concrete de sprijin pentru femeile care se confruntă cu o sarcină neașteptată: înființarea de centre de sprijin în criza de sarcină (în România există doar 10, spre deosebire de SUA, unde acestea sunt de peste trei ori mai numeroase decât clinicile de avort); acordarea, începând din a patra lună de sarcină, a unei indemnizații pentru femeia însărcinată; instituirea procedurii de adopție începute din timpul sarcinii, după modelul american și britanic ş.a.
La finalul evenimentului de la București, actrița Manuela Hărăbor a reamintit că a da viață este în mod esențial un act de credință: „Dumnezeu e viaţă! În momentul în care ne lepădăm de viaţă, ne lepădăm de Hristos”, a spus ea. Cine poate face saltul de credință va simți sprijin de sus, căci „o mamă care rămâne însărcinată nu este singură. Ea o are pe Maica Domnului lângă ea, Îl are Hristos şi îi are pe toţi sfinţii alături”, a adăugat actrița.