Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
A scăzut numărul copiilor aflaţi în centre de plasament
Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, numărul copiilor beneficiari ai unei măsuri de protecţie socială din partea statului a scăzut sub 60.000, acest lucru datorându-se eforturilor majore pe care le-a făcut ţara noastră în domeniul protecţiei copilului. Până mâine, 30 septembrie, specialişti din 52 de ţări participă la Conferinţa internaţională privind abuzul şi neglijarea copilului, organizată în premieră la Bucureşti.
Conferinţa privind abuzul şi neglijarea copilului organizată de Societatea Internaţională pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijarea Copilului are loc în aceste zile, în premieră, la Bucureşti, şi reuneşte specialişti de nivel internaţional din sănătate, asistenţă socială şi medicală, psihologie şi justiţie. Duminică, în deschiderea evenimentului, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), domnul Bogdan Simion, a declarat că, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, numărul de copii aflaţi într-o măsură de protecţie specială din partea statului a scăzut sub 60.000 în România. Totodată, a scăzut şi numărul copiilor care se află în instituţii ale statului, de la aproximativ 200.000 în anul 1990 la 20.000 în prezent. Iar acest lucru se datorează eforturilor majore pe care le-a făcut ţara noastră în domeniul protecţiei copilului. „Suntem la o răscruce din punctul de vedere al protecţiei copilului. România a făcut eforturi mari, dar problemele nu se opresc aici”, a spus preşedintele FONPC, citat de Mediafax. Acesta a mai atras atenţia asupra faptului că trebuie analizate mai mult consecinţele abuzului şi neglijării din copilărie în viaţa de adult.
Preşedintele Societăţii Internaţionale pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului, Joan Van Niekerk, a apreciat că rolul specialiştilor din 52 de ţări de pe toate continentele care au venit în România este să stabilească cum poate fi prevenit abuzul asupra copilului, nu doar cum se poate interveni pentru a reduce traumele rămase în urma abuzului. La nivel mondial, aproape un miliard de minori din întreaga lume sunt supuşi pedepselor fizice în mod sistematic, potrivit unui raport UNICEF realizat în 190 de ţări, inclusiv România.
Se modifică legea adopţiilor interne şi internaţionale
Tot pentru reducerea numărului de copii instituţionalizaţi, Guvernul a aprobat la mijlocul lunii septembrie un proiect de lege ce vizează flexibilizarea adopţiilor interne şi internaţionale şi finalizarea acestora într-o perioadă mai scurtă de timp. „Adopţia poate fi stabilită şi în cazul în care părinţii/rudele care au putut fi găsite declară că nu doresc să se ocupe de copil, însă ulterior refuză să semneze declaraţiile care ar permite copilului să fie declarat adoptabil”, stipulează noile reglementări.
De asemenea, proiectul de lege mai prevede că dacă, după o perioadă de şase luni de la instituirea măsurilor de protecţie specială, părinţii şi rudele copilului de până la gradul IV nu sunt găsite, pot fi demarate procedurile de adopţie. Termenele vor fi reduse şi în cazul adopţiilor internaţionale, un copil fiind eligibil pentru o astfel de adopţie după o perioadă de un an de la deschiderea procedurii, şi nu după doi ani, aşa cum se întâmplă în prezent. De asemenea, se prevede acordarea unui concediu de acomodare şi a unei indemnizaţii lunare pe durata încredinţării în vederea adopţiei. Intrarea în vigoare a noilor reglementări a fost estimată pentru prima jumătate a anului 2016. În cursul anului trecut au fost adoptaţi 840 de copii, durata medie a procedurii de adopţie la momentul actual fiind de 15 luni.