Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
A treia lună consecutiv de ieftinire a alimentelor
Preţurile la produsele alimentare au scăzut, în medie, cu 0,79% în august, raportat la iulie, şi cu 7,15% faţă de luna similară din 2014, cel mai mult ieftinindu-se fructele proaspete, legumele şi cartofii, în timp ce ouăle au costat mai mult, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este a treia lună consecutiv de scădere a preţurilor, după ce, la 1 iunie 2015, a intrat în vigoare cota redusă de TVA de 9% pentru alimente şi băuturi. În privinţa produselor nealimentare, datele INS relevă o ieftinire relevantă doar la combustibili, cu 2,93%. La medicamente şi la articole medicale, preţurile s-au diminuat uşor, cu 0,51%, respectiv, 0,48%.
Inflaţia anuală s-a menţinut în teritoriu negativ în august, la minus 1,9%, în scădere de la minus 1,7% în iulie, iar inflaţia lunară a ajuns la 0,51%, potrivit INS. „Preţurile de consum în luna august 2015 comparativ cu luna august 2014 au fost mai mici cu -1,9%, măsurate prin IPC
(indicele preţurilor de consum - n.r.) şi cu -1,7%, măsurate prin IAPC (indicele armonizat al preţurilor de consum - n. r.)", spune INS.
În luna august 2015, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu august 2014, este de 45,2%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 - 2,5% deţin o pondere de 30,4%.