Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Absolvenţii de 10, viitori medici, magistraţi sau programatori
Examenul de bacalaureat s-a terminat cu un procent de promovare de 71,4%, mai mare decât anii trecuţi, şi cu multe medii de 10. Cei mai mulţi dintre „zecişti” spun că îşi vor continua studiile în ţară, la Medicină, Informatică, Drept sau Arhitectură, însă foarte mulţi dintre colegii lor, aproximativ 14.500 de absolvenţi din licee de top, vor pleca în străinătate pentru a urma studiile universitare, cu 2,7% mai mulţi faţă de anul trecut.
Bilanţ bun, în acest an, la examenul de bacalaureat, cu o rată de promovare cu cinci procente mai mare faţă de anul trecut, când 66,4% dintre elevi au luat notă de trecere. Au fost 97 de medii de 10, cele mai multe în Bucureşti şi Cluj, în timp ce în Bihor şi Iaşi s-au luat cele mai multe note de nouă.
Judeţul Sibiu a înregistrat cel mai mare grad de promovare, de 83,73%, fiind urmat de Bacău, cu 83,44%, Iaşi, 82,91%, Cluj, 82,75%, şi Alba cu 79,76%. La polul opus se regăsesc judeţele Ilfov, cu o rată de doar 42,24%, Giurgiu, cu 50,76%, Teleorman, cu 53,95%.
Printre cei care încheie liceul cu 10 la bacalaureat este Paul Filip, absolvent al Colegiului Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş, care afirmă că va studia la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, fiind deja admis în urma simulării examenului. „Pot să spun că matematica a fost întotdeauna punctul meu forte, o combinaţie perfectă între moştenirea de familie - mama mea fiind profesoară de matematică - şi îndrumarea profesorilor deosebiţi pe care i-am avut la clasă, cărora le mulţumesc”, a spus Paul, citat de Mediafax. Şi Ioana Zah, absolventă a Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, a obţinut media 10 la bacalaureat. Spune că vrea să studieze în ţară, la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca.
Din cei nouă absolvenţi de liceu din judeţul Cluj care au obţinut media zece la examenul de bacalaureat, cinci vor rămâne să urmeze cursurile universitare în ţară.
Luca Simionescu, elev la „Emil Racoviţă” Cluj-Napoca, provine dintr-o familie de medici şi a decis să meargă pe urmele părinţilor săi, astfel că se pregăteşte de admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj. Oana Şuţă, de la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” Cluj-Napoca, crede că performanţa înregistrată se datorează faptului că şi-a ales profilul de liceu care să o avantajeze, materiile sale preferate fiind istoria şi filosofia. „Nu am avut nevoie de meditaţii la nici o materie, tot ce am realizat a fost pe cont propriu”, a precizat absolventa de zece.
Vlad Racolţa a terminat Liceul „Al. Papiu Ilarian” Dej și susține că se pregătește „mai departe să dau admitere la UMF Cluj-Napoca, nu mă gândesc să studiez în străinătate, cel puţin nu în acest moment”, potrivit aceleiași agenţii de presă.
Mihai Ioan Constantin este unul dintre cei doi elevi care au obţinut media 10 la bacalaureat, în Prahova. El a absolvit Colegiul „Nicolae Grigorescu” din Câmpina cu media generală 9.86, la profilul matematică-informatică. „Mă duc la Automatică, la UPB Bucureşti. Iar pe viitor vreau să rămân în ţară. Nu plec în străinătate. Sunt mai idealist. Sunt o persoană modestă, ambiţioasă şi care îşi urmăreşte scopul”, se autocaracterizează Mihai.
Aparent, cei mai buni absolvenţi din acest an ai liceelor de top nu au în plan să studieze în universităţi din străinătate, ci sunt mai degrabă interesaţi de oferta instituţiilor de învăţământ superior din ţară. În realitate, numărul absolvenţilor clasei a XII-a care vor începe, la toamnă, facultatea în afara țării este mare, de aproximativ 14.500, după estimările firmei de consultanţă educaţională Edmundo. 70% dintre viitorii studenţi care pleacă în străinătate aleg Anglia, urmată de Danemarca şi Olanda, fiind interesați de specializări în business şi economie, IT, ştiinţe sociale sau inginerie.