Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Academia Română propune propriul proiect de ţară
Cercetători din 11 institute ale Academiei Române lucrează la strategia de dezvoltare a României pentru următorii 20 de ani. Documentul ar putea fi gata la sfârşitul acestui an, după care va fi pus la dispoziţia celor care conduc ţara, a spus preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, la Alba Iulia.
Strategia de dezvoltare a României, în curs de elaborare de către cercetători din 11 institute de excelenţă ale Academiei Române, este „dincolo de orice poziţie partizană”, a spus Ionel Valentin Vlad, preşedintele celui mai înalt for de ştiinţă şi de cultură din România, în deschiderea celei de-a 111-a Adunări Generale a Asociaţiunii ASTRA, relatează Mediafax.
„Lucrăm şi avem ultima etapă a strategiei de dezvoltare a României, pe termen lung, pe 20 de ani, pe care o face Academia Română. Până la sfârşitul acestui an - deja a apărut un al treilea volum - sperăm ca ea să fie gata şi să o putem pune la dispoziţia decidenţilor politici din ţara noastră. Este făcută de cercetători foarte buni şi din domeniul economic şi din celelalte domenii, din 11 institute de excelenţă ale Academiei Române. Singurul lucru pe care-l doreşte academia este binele şi progresul acestei ţări”, a spus academician Ionel Valentin Vlad. Acesta a adăugat că Academia Română va susţine pe oricine va ajunge în poziţii de conducere „pe căi democratice”.
„Academia Română întotdeauna a avut un rol constructiv, coerent şi stabilizator. Astăzi se vorbeşte despre convergenţă. Convergenţa ştiţi unde trebuie căutată? În interiorul nostru. Putem să avem opinii divergente asupra unei căi sau alteia, dar această solidaritate a noastră, coerenţa noastră internă, aceasta este importantă”, a mai spus preşedintele Academiei Române. Ionel Valentin Vlad a precizat că Academia Română se luptă în continuare pentru promovarea identităţii naţionale. “Într-o lume care e în plin proces de globalizare, Academia Română are mai mult decât oricând un rol esenţial în promovarea identităţii naţionale în relaţie cu naţiunile lumii, în susţinerea procesului de dezvoltare a civilizaţiei naţionale în strânsă legătură cu tendinţele de înnoire ale ştiinţei şi culturii europene”.
Academicianul Ionel Valentin Vlad a participat, sâmbătă, la Alba Iulia, la deschiderea celei de-a 111-a Adunări Generale a Asociaţiunii ASTRA, ocazie cu care se celebrează şi 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române.
Conform statutului său, Academia Română funcţionează pe trei coordonate: este for de consacrare şi de recunoaştere a meritelor deosebite ale oamenilor de ştiinţă, de cultură şi de litere din ţară, este cel mai important pilon al cercetării fundamentale din România şi este participant activ în viaţa societăţii româneşti.
Demersul Academiei Române vine în completarea unei iniţiative a Administraţiei Prezidenţiale de a elabora un proiect de ţară, „un document strategic scurt, clar, uşor de înţeles”, care va stabili „liniile generale de dezvoltare a României”, după cum declara, săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis, la finalul primei şedinţe a Comisiei prezidenţiale pentru proiectul de ţară.
Şeful statului a mai spus că acest document va defini, de exemplu, dacă România vrea să fie o ţară europeană profund integrată sau mai puţin integrată sau dacă doreşte să adere la zona Euro. „Proiectul de ţară dă linia generală de dezvoltare a României, iar ulterior pe zone sectoriale se vor elabora planuri”, a adăugat Iohannis. Comisia prezidenţială pentru elaborarea unui proiect de ţară este formată din 24 de membri, atât reprezentanţi ai instituţiilor, cât şi membri independenţi.