Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Academicianul Mircea Maliţa a trecut la cele veșnice
În seara zilei de luni, 21 mai, academicianul Mircea Maliţa a trecut la Domnul. Reputatul cărturar, scriitor, diplomat, ambasador, constructor de instituţii şi iniţiator de mari proiecte a fost preşedintele fondator al Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN) şi patronul spiritual al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI), se arată într-un comunicat al Fundaţiei Universitare a Mării Negre.
Academicianul Mircea Maliţa s-a născut la 20 februarie 1927, la Oradea, într-o familie creştin-ortodoxă.
Mircea Maliţa a fost consilier al primei Misiuni permanente a României pe lângă ONU între 1956 şi 1961; director al Direcţiei culturale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe între 1960 şi 1962; ministru adjunct în Ministerul Afacerilor Externe între 1962 şi 1969; ministru al învăţământului între 1970 şi 1972; consilier pentru probleme externe şi ministru de stat, membru al consiliilor pregătitoare ale conferinţelor mondiale ale ONU pentru populaţie, ştiinţă şi tehnologie, pentru dezvoltare, între 1974 şi 1979; ambasador în Elveţia şi la ONU (Geneva) între 1980 şi 1982 şi ambasador în SUA între 1982 şi 1984.
Ca semn de recunoaștere a strălucitei sale activități științifice, diplomatice și culturale, academicianul Mircea Maliţa a fost distins cu o serie de premii și distincții și a fost ales doctor honoris causa al Universităţilor din Oradea (1998) și Politehnica din Bucureşti (2012 ). În 2013, Ministerul Educaţiei Naţionale i-a acordat Diploma de excelenţă pentru „merite deosebite şi contribuţii remarcabile aduse la dezvoltarea educaţiei, culturii şi societăţii româneşti”.
În anul 2000, Președinția României i-a conferit Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor.