Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Acces la investigații și tratament oncologic pentru pacienții neasigurați
De la 1 iulie intră în vigoare un nou contract-cadu care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Acesta prevede că CNAS va deconta persoanelor neasigurate serviciile medicale necesare depistării și tratării unor afecţiuni grave cum sunt cancerul, hepatita sau HIV/SIDA. Banii pentru pacienții oncologici neasigurați nu vin din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, ci de la bugetul de stat.
Precizările privind fondurile cu care se vor deconta serviciile medicale pentru pacienții neasigurați au fost făcute săptămâna trecută de preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea.
„Una dintre marile îngrijorări ale tuturor a fost că banii celor care plătesc asigurări vor fi îndreptaţi spre serviciile şi nevoile de sănătate ale persoanelor neasigurate. Vă asigur că aceşti bani vin de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii şi bugetul fondului. Este esenţial să înţelegem şi că trebuie să fim solidari cu cel care suferă de o boală oncologică. O boală oncologică nu este de colo, fiecare dintre noi în momentul în care am ajunge la aşa ceva are nevoie de sprijinul comunităţii în care trăieşte”, a spus preşedinta CNAS la un eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.
Ea a afirmat că în acest an va exista stabilitate în ceea ce priveşte finanţarea: „Vom avea stabilitate în acest an şi vom încerca să depunem toate eforturile pentru ca oamenii cu afecţiuni cronice să aibă acces la servicii de sănătate. Se vor respecta drepturile persoanelor asigurate”.
Tot săptămâna trecută, într-o conferință de presă, Valeria Herdea a explicat că noul contract-cadru va permite medicilor de familie să trimită „persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate”.
Potrivit responsabilului, în asistența medicală primară „nu putem spune că totul este rezolvat. La acest moment există 190 de localităţi fără medic de familie sau puncte de lucru ale medicilor de familie din alte localităţi. Mai sunt alte 1.043 de localităţi cu deficit de personal medical din punctul de vedere al medicului de familie şi un necesar de 1.529 de medici de familie”. Pentru medicina primară se va menţine aceeaşi valoare a punctului per capita de 12 lei, iar a celei per serviciu medical de 8 lei, urmând ca la următoarea rectificare bugetară să se rediscute valorile de punct.
Potrivit CNAS, există aproximativ 16,5 milioane de asiguraţi şi 3 milioane de persoane neasigurate, din care doar 250.000 de persoane neasigurate înscrise la medicul de familie după 1 octombrie 2022. Peste două milioane de persoane beneficiază de cele 17 programe naţionale curative ale CNAS. (C. Z.)