Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Achiziționați alimentele de sărbători din spații autorizate
Consumatorii sunt sfătuiţi de inspectorii sanitar-veterinari să achiziţioneze carne sau preparate din carne doar din spaţiile autorizate şi supravegheate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care urmează să fie publicate pe paginile de internet ale direcţiilor judeţene. Cetăţenii mai pot apela gratuit, la 0800 826 787, pentru a sesiza nereguli legate de siguranţa alimentelor.
Mai este puțin până la sărbătoarea Crăciunului, astfel că, deși în familiile tradiţionale se posteşte până în ziua sfântă a Naşterii Domnului, pregătirile au început. Se cumpără deja carne de porc sau porci vii, ce vor fi transformați în preparate specifice sărbătorilor, mai ales că în această perioadă preţurile sunt mai mici, dar și pentru că prepararea unor produse, precum afumăturile, necesită mai mult timp de pregătire. În acest context, autorităţile sanitar-veterinare au intensificat acţiunile de control în pieţe, târguri de animale, abatoare şi au pus în funcţiune şi spaţiile speciale unde românii pot efectua anumite teste, precum cel pentru depistarea parazitului Trichinella spp. Aceste locuri vor fi făcute publice pe site-urile oficiale ale direcţiilor judeţene sanitar-veterinare, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). De asemenea, cei care se vor confrunta cu nereguli în domeniul siguranţei alimentare pot apela gratuit, din orice reţea de telefonie, numărul 0800 826 787.
„Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar-veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitar-veterinară permanentă”, este îndemnul reprezentanţilor ANSVSA.
Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie sau vânzarea de carne și produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, pot avea consecinţe grave, atrag atenţia specialiştii ANSVSA: „Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului”.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, iar comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.
Potrivit inspectorilor sanitar-veterinari, carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie să revină la forma iniţială, așadar să nu rămână cu forma degetului impregnată. În acelaşi timp, la momentul cumpărării, consumatorul trebuie să verifice eticheta, în cazul produselor ambalate.
Peştele proaspăt trebuie să aibă ochii lucioşi, limpezi, iar branhiile de culoare roz, iar brânzeturile trebuie să fie ambalate în pungi de plastic sau hârtie cerată de uz alimentar de unică folosinţă.
Aceiași specialiști recomandă achiziționarea și altor produse alimentare, consumate în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., din spaţii amenajate şi autorizate, aflate sub controlul personalului de specialitate.