Start-upuri spaţiale din Japonia şi India au anunţat recent că au convenit să studieze împreună utilizarea sateliţilor echipaţi cu laser în vederea eliminării deşeurilor spaţiale orbitale, transmite
Acord pentru planul european de relansare economică
După negocieri-record care au durat peste 91 de ore, liderii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord istoric menit să susţină economia europeană afectată de criza coronavirusului, planul bazându-se pentru prima oară pe o datorie comună. Fondul de redresare agreat este de 750 miliarde de euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare. România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro.
La finalul unei dispute între ţările „frugale” (Olanda, Austria, Danemarca, Suedia) şi cuplul franco-german, marți-dimineață s-a ajuns la un compromis, la capătul unui summit extraordinar început vineri-dimineaţă, relatează AFP, Reuters şi dpa. Planul prevede un fond de 750 miliarde de euro, care include subvenţii în valoare de 390 miliarde de euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie, dar suma va fi socotită ca datorie comună ce va trebui rambursată de toți Cei 27. Această emitere a datoriei comune, o premieră, se bazează pe o propunere franco-germană, care a suscitat o opoziţie din partea grupului ţărilor „frugale”, susţinute de Finlanda.
În afara acestor subvenţii, 360 miliarde de euro vor fi disponibili pentru împrumuturi, rambursabile de ţările solicitante. „Acord”, a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după ce liderii Celor 27 au convenit acordul final, marţi la ora locală 5:15 (3:15 GMT). Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a mulţumit lui Charles Michel şi cancelarului Angela Merkel pentru eforturile lor în scopul ajungerii la un compromis, apreciind că acordul este dovada capacităţii Europei de a acţiona. Într-o conferinţă de presă comună, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au salutat acordul. „Mă simt uşurată. În februarie nu am reuşit, dar acum, da. Este un semnal bun”, a spus Merkel. La rândul său, Emmanuel Macron „s-a felicitat” pentru că a promovat împreună cu Germania o politică a solidarităţii. Premierul italian Giuseppe Conte, a cărui ţară este una dintre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, s-a declarat mulţumit de planul de relansare „ambiţios” și a menţionat că 209 miliarde de euro, reprezentând 28% din cele 750 miliarde de euro convenite la summitul UE, vor fi destinaţi Italiei, dintre care 81 miliarde de euro ca subvenţii şi 128 miliarde de euro sub formă de credite.
Și preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că discuțiile au fost foarte complicate, dar că România va beneficia de 79,9 miliarde de euro pentru proiecte europene, indicând construcţia de spitale, şcoli, modernizarea marilor sisteme publice. „Este, de asemenea, foarte important de ştiut că o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică“, a declarat Iohannis, la Bruxelles, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.
(Cristina Zamfirescu)