Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Acord UE privind reducerea datoriei și deficitului
De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare Pactul de Stabilitate şi Creştere, care se referă la rigoarea bugetară în Uniunea Europeană, astfel că noile reguli impun guvernelor menţinerea deficitelor bugetare sub 3% din PIB şi datoria publică sub 60% din PIB. Noutatea constă într-o mai mare independenţă în privinţa modului de realizare a obiectivelor fiscale, a măsurilor pe care le adoptă pentru corectarea dezechilibrelor şi reformelor şi investiţiilor pe care le implementează.
Dacă deficitul depăşeşte 3% din PIB, se instituie procedura de deficit excesiv (EDP) şi, anual, acesta trebuie redus cu 0,5% din PIB. După ce scade sub 3% din PIB, va trebui redus cu 0,4% sau 0,25% din PIB pe an, în următorii patru sau șapte ani, dacă sunt adoptate reforme şi investiţii, până când se ajunge la un deficit de 1,5% din PIB. Ţările cu peste 90% din PIB datorie sunt obligate să o reducă cu un punct procentual pe an. „Regulile fiscale sunt mai realiste, răspund realităţii post-pandemie şi încorporează de asemenea lecţiile învăţate de pe urma marilor crize financiare”, a afirmat ministrul spaniol Nadia Calvino, în timp ce ministrul francez Bruno Le Maire a remarcat că, „pentru prima dată în 30 de ani, acest pact de stabilitate recunoaşte importanţa investiţiilor şi a reformelor structurale”.