Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Acţiuni de ecologizare în toată România
Aproximativ 200.000 de voluntari din toată țara vor ieși, pe 24 septembrie, la strâns de gunoaie, în cadrul unei acțiuni de ecologizare, coordonată de echipa „Let’s Do It, Romania!”. Acțiunea se organizează anual din 2010, iar organizatorii se declară convinși, prin vocea Ancăi Baniță, manager de comunicare, că „doar prin puterea exemplului putem schimba ceva”.
Sâmbătă, 24 septembrie 2016, este Zi de Curățenie generală în România, zi în care persoanele cu spirit civic și cu dorința de a trăi într-o țară curată și aerisită se adună, în mod organizat, pentru a strânge mormanele de gunoaie din diverse spații. „Let's Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în țara noastră, iar din 2010, când a fost organizat pentru prima dată, numărul voluntarilor crește cu fiecare ediție, la fel cum se întâmplă și cu ideile de dezvoltare a proiectului.
Pentru ediția din acest an au început înscrierile în mediul online și vor continua inclusiv în ziua acțiunii, în punctele de înregistrare deschise în orașele participante la campanie. „Cei care doresc să ia parte la acțiune se pot înscrie fie online, pe pagina de internet a manifestării, http://letsdoitromania.ro, fie în aplicația «Let’s Do It, Romania!», disponibilă gratuit pentru iPhone și Android. Voluntarii care se înscriu online au posibilitatea să-și aleagă, de pe Harta Națională a Deșeurilor, zona pe care doresc să o ecologizeze, în cadrul echipei formate”, a declarat, pentru Ziarul Lumina, Anca Baniță, manager de comunicare al proiectului. De altfel, harta va fi actualizată în timp real cu locuri unde se găsesc mormane de gunoaie.
Înscrierea la punctele de înregistrare, ce vor fi disponibile în ziua de 24 septembrie, în orașele participante, este importantă nu doar pentru că astfel va exista o evidență clară a numărului de voluntari, ci și pentru că de acolo se pot obține saci și mănuși. „Ne așteptăm ca numărul de voluntari să fie de aproximativ 200 de mii, cu cât mai mulți cu atât mai bine, pentru că dacă noi nu facem curat, nu va veni nimeni să ne ia gunoiul. Let’s do it, Romania! Este vorba despre oameni care se implică, despre oameni care cred cu adevărat că doar prin puterea exemplului putem schimba ceva”, ne-a mai spus Anca Baniță.
În București, voluntarii se pot înregistra la punctele de înscriere deschise, începând cu ora 8:30, în parcările următoarelor centre comerciale: Brico Depot Băneasa, Brico Depot Pantelimon, Brico Depot Militari, iar pentru informații suplimentare se poate accesa numărul de Call Center 0318 21 21 21.
O altă noutate a ediției din acest an este reprezentată de organizarea unei acțiuni similare de curățenie generală în Republica Moldova, care se va concentra, potrivit Ancăi Baniță, în jurul orașului Chișinău.
Acțiunea de ecologizare, derulată în România peste două zile, se bucură și de sprijinul a cinci ministere, care se vor implica direct. Astfel, potrivit echipei „Let’s Do It, Romania!”, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin structurile sale, va contribui la identificarea zonelor cu deșeuri; Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice se va implica, din nou, prin intermediul profesorilor care și-au anunțat prezența la curăţenie, alături de grupuri de elevi. De asemenea, se vor mai implica, prin structurile din subordine, Ministerul de Interne (Jandarmeria Română, Poliția Română), Ministerul Justiției, dar și Ministerul Transporturilor, ai cărui angajați vor face curățenie în gări și în apropierea acestora.
Din 2010 și până în prezent, „Let's Do It, Romania!” a implicat peste 1,2 milioane de voluntari, care au reușit să adune peste 24.700 de tone de deșeuri.