Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Activităţi cu tinerii la parohia clujeană „Schimbarea la Faţă“
Urmare a protocolului de colaborare semnat, în luna aprilie, cu patru unităţi de învăţământ, Şcoala Gimnazială „Ioan Bob“, Liceul Teoretic „Avram Iancu“, Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai“ şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“, Biserica „Schimbarea la Faţă“ din Cluj-Napoca, prin parohul Titus Molovan şi pr. Petru Ioan Ilea, a desfăşurat mai multe activităţi cu elevii, păstrând, astfel, tradiţia de bună colaborare.
Luna aceasta continuă în Parohia „Schimbarea la Faţă“ concursul de creaţie iniţiat de Şcoala Gimnazială „Ioan Bob“, intitulat „De la Florii, la Înălţare“, aflat la a V-a ediţie. De asemenea, împreună cu Şcoala „Avram Iancu“ continuă o activitate de voluntariat, în cadrul unui proiect mai amplu legat de inventarierea şi aranjarea bibliotecii parohiale.
Elevii care s-au distins la concursul „Urmarea lui Hristos“ şi la Olimpiada de religie, etapa judeţeană şi naţională, cât şi profesorii de religie care i-au pregătit au fost evidenţiaţi şi premiaţi, duminică 19 aprilie, în cadru liturgic şi în prezenţa Adunării parohiale, pentru a se încuraja participarea copiilor şi tinerilor la activităţile Bisericii. Elevii care au făcut cinste parohiei, împreună cu dascălii lor, sunt: Maria Irina Rusu (clasa a V-a, Liceul Teoretic „Avram Iancu“, profesor îndrumător Eugenia Mariana Ilea), care a obţinut premiul I la Concursul „Urmarea lui Hristos“, etapa judeţeană; Iulia Opriş (clasa a V-a, Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai“, profesor îndrumător Daniela Stoian), care a obţinut premiul al II-lea la Concursul „Urmarea lui Hristos“, etapa judeţeană; Antonia Hognogi (clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială „Ioan Bob“, profesor îndrumător Voichiţa Rus), care a obţinut premiul al II-lea la Olimpiada de religie, etapa judeţeană; Ioana Costişor, (clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială „Ioan Bob“, profesor îndrumător Voichiţa Rus), care a obţinut premiul al II-lea la Olimpiada de religie, etapa judeţeană, şi Andreea Elisa Roff (clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Avram Iancu“, profesor îndrumător Eugenia Mariana Ilea), care a obţinut premiul I la Olimpiada de religie, etapa judeţeană şi Premiul special la etapa naţională.
Centrul liturgic şi catehetic „Theophania“
În fiecare zi de vineri, în afara perioadei în care elevii susţin teze, la Biserica „Schimbarea la Faţă“, în demisol, unde funcţionează Centrul liturgic şi catehetic „Theophania“, au fost prezenţi între 30 şi 50 de elevi, de la clasele a VII-a, respectiv a X-a, de la şcolile amintite. Astfel, pe 8 mai au participat la activităţi 50 de elevi de clasa a X-a însoţiţi de profesorii lor de religie, Eugenia Mariana Ilea (Liceul Teoretic „Avram Iancu“) şi Grigore Mănarcă (Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai“); pe 15 mai au participat 30 de elevi de clasa a VII-a însoţiţi de profesoarele lor de religie, Daniela Stoian (Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai“) şi Anca Vasiu (Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“). Următoarele întâlniri vor fi pe data de 5 iunie, cu elevii de clasa a X-a, şi pe 12 iunie, cu elevii de clasa a VII-a.
„Aceste întâlniri cu elevii au un caracter religios, educativ şi recreativ. Au loc următoarele activităţi: discuţii tematice şi interactive, jocuri, mai mult ateliere practice (cruciuliţe de gât şi de maşină, metaniere, brăţări, figurine realizate din pastă de modelaj fimo), dar şi vizionări de filme şi documentare care mai apoi sunt discutate şi analizate împreună cu grupul de voluntari conduşi de Radu Copil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi din Cluj-Napoca“, a spus parohul Titus Moldovan. Elevii de la şcolile menţionate, dar şi alţi elevi de la şcolile clujene, participă la realizarea suplimentului revistei parohiale „Theophania“, intitulat „Theophania copiilor“ iar articolele mai deosebite şi desenele publicate vor fi jurizate şi premiate de o comisie de specialitate alcătuită din preoţi şi profesori.
Concursul „De la Florii, la Înălţare“
O altă activitate care are loc la Biserica „Schimbarea la Faţă“ este Concursul-expoziţie „De la Florii, la Înălţare“, iniţiat de prof. Voichiţa Rus de la Şcoala Gimnazială „Ioan Bob“ şi care se va încheia pe 3 iunie. La acest concurs, copiii sunt împărţiţi în trei grupe de vârstă. La grupa I, elevii claselor I-III pot participa cu ouă încondeiate, felicitări, icoane, desene, machete şi alte obiecte ce se încadrează în tematică. Câte trei elevi la nivel de şcoală (clasa a III-a sau a IV-a) pot participa la secţiunea postere. La grupa a II-a, elevii claselor a IV-a vor participa la concursul pe teme religioase din 2 iunie, orele 12.00, la Şcoala „Ioan Bob“. Pentru această probă, elevii trebuie să se înscrie până vineri 29 mai. La grupa a III-a elevii de 12-18 ani pot participa la concursul care se desfăşoară pe trei secţiuni: literatură, artă religioasă, concurs pe teme religioase. Toţi participanţii vor primi din partea parohiei diplome de participare, iar premianţi vor fi distinşi în mod deosebit.
„Nu în ultimul rând menţionăm activitatea duminicală susţinută în Centrul liturgic şi catehetic «Theophania» de preotul misionar Vasile Gorcea, care este şi profesor de religie la Liceul tehnologic Samus din Cluj-Napoca. În fiecare duminică, începând cu ora 9.00 are loc, în demisolul bisericii, Sfânta Liturghie urmată de Şcoala duminicală, cu activităţi destinate copiilor şi tinerilor din tot oraşul. În tot locul şi în tot timpul este loc şi de mai bine, astfel încât preoţii bisericii noastre gândesc noi proiecte pentru a veni în întâmpinarea întrebărilor şi preocupărilor tinerei generaţii - viitorul de mâine al Bisericii noastre străbune“, a spus parohul Titus Moldovan.