Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Acum 70 de ani începea cel de-al Doilea Război Mondial
Conducătorii a 20 de ţări au comemorat ieri, la Gdansk, în nordul Poloniei, împlinirea a 70 de ani de la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, care a costat viaţa a cel puţin 50 de milioane de persoane în lume, dintre care şase milioane în Polonia. La 1 septembrie 1939, cuirasatul german Schleswig-Holstein a tras, la ora 04:45, primele lovituri de tun, care declanşau cel de-al Doilea Război Mondial, împotriva bazei poloneze de la Westerplatte, lângă Gdansk.
În Polonia a fost marcată, ieri, împlinirea a 70 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, printr-o ceremonie sobră, desfăşurată chiar în peninsula baltică, unde au fost trase primele focuri de armă în timpul invaziei naziste, informează Associated Press. „Polonia doreşte ca 1 septembrie 1939 să rămână înscrisă în memorie ca data începerii celui mai mare cataclism din secolul al XX-lea“, a declarat premierul polonez Donald Tusk. Printre invitaţii prezenţi la ceremonie s-au numărat cancelarul german Angela Merkel, care a amintit, într-o declaraţie, „suferinţa nesfârşită pe care Germania a provocat-o Europei şi lumii“, premierul rus Vladimir Putin, premierii francez, Francois Fillon, italian, Silvio Berlusconi, ucrainean, Iulia Timoşenko, şi preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene, Fredrik Reinfeldt.
Nivelul scăzut de reprezentare al delegaţiei americane, formată din fostul secretar al Apărării, William Perry, şi consilierul pentru Securitate naţională, James Jones, a suscitat comentarii de nemulţumire în Polonia.
Ceremoniile, umbrite de acuzaţii şi „orgolii istorice“
Rusia denunţă în mod regulat criticile ce vizează rolul sovieticilor în timpul celui de-al doilea Război Mondial, calificându-le drept „tentative de falsificare a istoriei“. Moscova se doreşte a fi considerată un eliberator al Poloniei şi statelor baltice, în timp ce aceste ţări consideră fostul URSS un ocupant.
De asemenea, presa poloneză a prezentat o serie de declaraţii ale istoricilor ruşi, care acuză Polonia că ar fi încheiat, în anii 1930, un pact cu Hitler, aruncând asupra Varşoviei o parte a responsabilităţii pentru declanşarea conflictului. Serviciul rus de informaţii externe (SVR) a anunţat publicarea, în curând, a unor „documente inedite“ cu privire la politica poloneză din perioada 1935-1945, în special a unor „planuri secrete“ ale Varşoviei, dinainte de declanşarea războiului.
Polonia, invadată fără nici o declaraţie de război
După ce a anexat, fără să tragă un foc de armă, Austria, în martie 1938, iar ulterior teritoriile vestice ale Cehoslovaciei, Adolf Hitler a cerut Poloniei o cale de trecere, cunoscută drept Coridorul Danzig (Gdansk, în poloneză), între Prusia Orientală şi restul Germaniei. Cererea a fost respinsă de Varşovia şi, la 1 septembrie 1939, fără nici o declaraţie formală de război, forţele armate germane atacau Polonia. După 17 zile, şi fosta Uniune Sovietică invada estul Poloniei, în virtutea unei clauze secrete a pactului Ribbentrop-Molotov, încheiat la 23 august 1939.