Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Aglomerație pe vârful Everest
Se împlinesc 70 de ani, în 2023, de când alpinistul neozeelandez Sir Edmund Hillary a devenit primul om care a atins „Acoperişul lumii” - vârful Everest din Himalaya, iar Departamentul nepalez pentru Turism continuă să primească cereri pentru escaladarea versantului, a declarat Bigyan Koirala, oficial din cadrul departamentului. Numărul alpiniștilor ar putea ajunge la 500 anul acesta având în vedere numărul ridicat de doritori chinezi, potrivit Kathmandu Post.
Un număr-record de alpinişti au primit permise pentru a escalada cel mai înalt munte din lume, Everest, dinspre partea nepaleză, în sezonul de ascensiuni de primăvară, transmite agenţia Xinhua, care a început în a doua săptămână a lunii mai. Un permis costă 11.000 de dolari americani.
Mai exact, Departamentul pentru Turism din Nepal a emis 454 de permise pentru cățărători din 61 de ţări care vor să cucerească vârful de 8.848,86 metri înălţime. Dintre alpiniștii care au achitat taxa, 96 sunt din China, 87 din Statele Unite şi 40 din India, iar peste două treimi sunt femei. „Este cel mai mare număr de permise emise pentru Muntele Qomolangma (denumirea Everestului în Tibet - n.a.) din istoria alpinismului”, a precizat Koirala. În 2021 au fost eliberate 409 permise pentru escaladarea vârfului, iar în 2022 au fost 316.