Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Agricultorii cer instituirea stării de urgenţă
Agricultorii cer instituirea stării de urgenţă din cauza secetei, măsură ce ar presupune, printre altele, şi sistarea exporturilor de cereale.
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, a declarat că solicitarea trimisă Guvernului vine în contextul în care circa 80% din cultura de porumb este compromisă. "Am cerut declararea stării de urgenţă din cauza secetei, iar domnul ministru ne-a trimis la dicţionar. Ne-am uitat în dicţionar şi am văzut că se declară starea de urgenţă şi din cauza calamităţilor naturale, printre care şi seceta. Astfel, statul ar trebui să sisteze urgent exporturile, să gestioneze corect stocurile existente de cereale, prin însilozarea lor în condiţii de siguranţă, şi să pună în funcţiune toate instalaţiile de irigaţii", a spus Baciu. În context, preşedintele LAPAR a avertizat că rezervele de cereale ale României sunt suficiente pentru maximum două săptămâni, după care ar trebui să se recurgă la importuri. "Noi n-avem mâncare pentru mai mult de două săptămâni", a afirmat Laurenţiu Baciu.
Contre între producători şi autorităţi
Reprezentanţii producătorilor agricoli au spus că, în cazul porumbului, situaţia este dezastruoasă, peste 80% din cultură riscând să fie compromisă, floarea-soarelui riscă să piardă 50% din producţie, iar la grâu s-a obţinut jumătate din cultura de anul trecut, iar preţurile s-au dublat în ultima lună. "E prăpăd!", a descris situaţia preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
În schimb, Daniel Botănoiu, secretar de stat în MADR, spune că nu este cazul decretării unei stări de urgenţă, iar ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că nu suntem, deocamdată, în faţa unei situaţii alarmante. "Producţia totală de grâu se cifrează la 4,7 milioane tone în acest an, faţă de 5,7 milioane în 2011. Producţia de anul acesta este mai mică, dar nu este o situaţie care să alarmeze, că nu am avea să ne asigurăm necesarul de hrană. Am vorbit cu comercianţii pe pieţele externe şi în acest an exporturile sunt la o capacitate mai mică decât în 2011, astfel că necesarul pe piaţa românească nu va fi afectat", a spus ministrul agriculturii.