Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială „Agricultură cu resurse limitate“

„Agricultură cu resurse limitate“

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 22 Ianuarie 2012

Peste 70 de miniştri din întreaga lume au participat sâmbătă la Summitul Miniştrilor Agriculturii, organizat anual în timpul expoziţiei "Săptămâna Verde" de la Berlin, tema dezbătută la această ediţie fiind "Securitatea alimentară prin creştere economică durabilă - agricultură cu resurse naturale limitate".

Folosirea eficientă a resurselor naturale, accesul la alimente şi o mai bună organizare pentru a evita risipa sunt doar câteva concluzii ale Summitul Miniştrilor Agriculturii, organizat sâmbătă la Berlin, în cadrul expoziţiei "Săptămâna Verde". "Pe de o parte, s-a vorbit de o mai bună utilizare a resurselor naturale şi a pieţelor locale, pentru că nu este suficient să produci în SUA şi în Europa ca să hrăneşti lumea în Africa sau în Asia. Pe de altă parte, s-a subliniat clar că există o cantitate suficientă de alimente pentru a hrăni pe toată lumea, însă este o problemă de acces la alimentele respective, dar şi la capacităţi de stocare şi de distribuţie acolo unde ele lipsesc. De asemenea, este nevoie de o mai bună organizare şi educaţie pentru a evita risipa, acolo unde există abundenţă", a declarat comisarul român european pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

Agricultura rămâne cheia pentru securitatea alimentară

Potrivit directorului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), José Graziano da Silva, securitatea alimentară trebuie să rămână în continuare o prioritate a agendei politice la nivel global şi naţional, iar comunitatea internaţională trebuie să găsească un echilibru între nevoile de bază ale omenirii şi exploatarea resurselor naturale ale pământului. "Producţia şi accesul la alimente sănătoase sunt factori decisivi pentru dezvoltarea durabilă şi prosperitate, în condiţiile în care numărul persoanelor subnutrite se ridică la aproape un miliard de oameni", a subliniat José Graziano da Silva.

Cele mai importante provocări vor fi abordate în opt domenii, respectiv creşterea producţiei de alimente pe fondul degradării solului, resursele limitate de apă proaspătă, metode durabile de producţie pentru protejarea resurselor, pierderile înregistrate de-a lungul lanţului alimentar, valorificarea producţiilor de alimente din fermele familiale, infrastructura şi urbanizarea, utilizarea producţiei agricole pentru bioenergie, inovaţie şi investiţii pentru o gestionare durabilă.