Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Agricultură cu resurse limitate“
Peste 70 de miniştri din întreaga lume au participat sâmbătă la Summitul Miniştrilor Agriculturii, organizat anual în timpul expoziţiei "Săptămâna Verde" de la Berlin, tema dezbătută la această ediţie fiind "Securitatea alimentară prin creştere economică durabilă - agricultură cu resurse naturale limitate".
Folosirea eficientă a resurselor naturale, accesul la alimente şi o mai bună organizare pentru a evita risipa sunt doar câteva concluzii ale Summitul Miniştrilor Agriculturii, organizat sâmbătă la Berlin, în cadrul expoziţiei "Săptămâna Verde". "Pe de o parte, s-a vorbit de o mai bună utilizare a resurselor naturale şi a pieţelor locale, pentru că nu este suficient să produci în SUA şi în Europa ca să hrăneşti lumea în Africa sau în Asia. Pe de altă parte, s-a subliniat clar că există o cantitate suficientă de alimente pentru a hrăni pe toată lumea, însă este o problemă de acces la alimentele respective, dar şi la capacităţi de stocare şi de distribuţie acolo unde ele lipsesc. De asemenea, este nevoie de o mai bună organizare şi educaţie pentru a evita risipa, acolo unde există abundenţă", a declarat comisarul român european pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, Dacian Cioloş. Agricultura rămâne cheia pentru securitatea alimentară Potrivit directorului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), José Graziano da Silva, securitatea alimentară trebuie să rămână în continuare o prioritate a agendei politice la nivel global şi naţional, iar comunitatea internaţională trebuie să găsească un echilibru între nevoile de bază ale omenirii şi exploatarea resurselor naturale ale pământului. "Producţia şi accesul la alimente sănătoase sunt factori decisivi pentru dezvoltarea durabilă şi prosperitate, în condiţiile în care numărul persoanelor subnutrite se ridică la aproape un miliard de oameni", a subliniat José Graziano da Silva. Cele mai importante provocări vor fi abordate în opt domenii, respectiv creşterea producţiei de alimente pe fondul degradării solului, resursele limitate de apă proaspătă, metode durabile de producţie pentru protejarea resurselor, pierderile înregistrate de-a lungul lanţului alimentar, valorificarea producţiilor de alimente din fermele familiale, infrastructura şi urbanizarea, utilizarea producţiei agricole pentru bioenergie, inovaţie şi investiţii pentru o gestionare durabilă.