Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Agricultura noastră are performanţe sub potenţial
România are teren de calitate, un port mare la Constanţa, acces la Dunăre şi un grad de absorbţie a fondurilor comunitare care poate creşte în continuare.
Recolta de cereale din 2011 a României a confirmat poziţia ţării drept unul dintre principalii producători agricoli din Europa. Cu toate acestea, în pofida îmbunătăţirii randamentelor, agricultura românească are performanţe mult inferioare potenţialului său, informează un articol publicat de "Financial Times". Producţia de cereale a României a crescut anul trecut cu 24,3%, până la 20,78 milioane de tone. Producţia de porumb s-a situat la 11,6 milioane de tone, iar cea de grâu la 7,1 milioane de tone, ceea ce a făcut din România al doilea producător de porumb şi al cincilea producător de grâu din Europa. "Financial Times" apreciază însă că randamentul în termeni de kilogram la hectar în România se situează "la jumătate faţă de media din UE". Agricultură de subzistenţă, pe terenuri pe care alte ţări le invidiază Potrivit unui raport al BCR, productivitatea agriculturii româneşti rămâne la un nivel scăzut din cauza lipsei de investiţii în echipamente şi irigaţii, a lipsei de profesionalism şi a fragmentării terenurilor, în condiţiile în care mulţi agricultori practică doar o agricultură de subzistenţă. "Agricultura românească operează în prezent doar la jumătate din potenţialul de productivitate, comparativ cu lideri în domeniu, cum este Franţa. Însă potenţialul este uriaş. România are teren de calitate, un port mare la Constanţa, acces la Dunăre şi un grad de absorbţie a fondurilor comunitare care poate creşte în continuare. Pieţele majore pentru exportul de cereale sunt Siria, Arabia Saudită şi Egipt, astfel încât suntem mai puţin vulnerabili la criza din zona euro", a declarat economistul-şef al Băncii Comerciale Române, Lucian Anghel, pentru "Financial Times".(Bogdan Cronţ)