Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ajutoare de urgență pentru cei afectați de inundații
Guvernul va adopta, în această săptămână, o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor, a anunțat premierul Florin Cîţu, sâmbătă, la videoconferința cu prefecții convocată din cauza fenomenelor meteo extreme din ultimele zile care au afectat mai bine de jumătate de țară.
„Vom da şi voi vorbi cu ministrul muncii pentru a pregăti o hotărâre de Guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgenţă prin Legea 416/2001 sau HG 50/2011. (…) Este o procedură pe care am avut-o anul trecut, ea a expirat în decembrie şi doar o prelungim acum şi o lăsăm pentru tot restul anului”, le-a spus Cîţu prefecților.
Șeful Executivului a precizat că bugetul de anul trecut pentru ajutoarele de urgență a fost de 5 milioane de lei şi cuantumul a fost de 4.000 de lei pentru familii şi persoane singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de 75%, 2.000 de lei - între 50% şi 75%, câte 1.500 de lei - între 25% şi 50%, iar acolo unde au existat decese din cauza inundaţiilor familiile primeau 5.000 de lei suplimentar. „Acestea sunt sumele de unde pornim”, a precizat premierul, potrivit Agerpres.
Structurile pentru situaţii de urgenţă au intervenit în 20 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, în urma ploilor abundente din ultima perioadă, fiind afectate 54 de localităţi, potrivit datelor preliminare prezentate sâmbătă de ministrul de interne, Lucian Bode.
Totodată, DSU a informat că, de duminică, ora 7:00, și până luni, ora 7:00, au avut loc intervenții în 33 de localități inundate din 12 județe (Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Covasna, Galați, Hunedoara, Ialomița, Neamț, Suceava, Tulcea și Vrancea). (C. Z.)