Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ajutoare financiare de urgenţă pentru familiile răniţilor în Colectiv
Guvernul a aprobat ieri, în şedinţă extraordinară, acordarea unor ajutoare de urgenţă familiilor răniţilor în incendiul din clubul Colectiv din Capitală. Astfel, se vor acorda 7.500 de euro lunar familiilor răniţilor transportaţi la spitale în străinătate şi 6.000 de lei familiilor celor internaţi în ţară, pentru toată perioada de spitalizare.
Familiile victimelor tragediei care sunt internate în spitale din străinătate vor primi 7.500 de euro lunar, din care 6.000 de euro pentru cazare, masă şi alte cheltuieli şi 1.500 de euro pentru transport. De asemenea, rudele pacienţilor spitalizaţi în ţară vor beneficia de 6.000 de lei pe lună, pe toată durata spitalizării, indiferent care este perioada. „Va fi o hotărâre privind acordarea unui ajutor de urgenţă familiilor victimelor tragicului eveniment din 30 octombrie. Mai exact, este vorba despre acordarea cu titlu de ajutor de urgenţă a unei sume de 7.500 euro lunar fundamentată prin 30 de zile a câte 200 euro pe zi acordaţi pentru cazare, masă şi alte cheltuieli membrilor familiilor victimelor. În momentul de faţă avem 30 de victime internate în spitalele din străinătate, la care se adaugă 1.500 de euro cheltuieli de transport”, a declarat premierul interimar Sorin Cîmpeanu, luni, într-o şedinţă extraordinară de Guvern. De acest sprijin poate beneficia un membru al familiei rănitului sau rudă a acestuia (însoţitor), indiferent de gradul de rudenie.
Prim-ministrul interimar a precizat că plata acestor sume urmează să se facă în maximum 5 zile de la primirea solicitării, adăugând că au fost înregistrate mai multe solicitări din partea familiilor pacienţilor transferaţi în străinătate, precum şi solicitări din partea familiilor celor 83 de pacienţi care sunt acum internaţi în spitalele din ţară.
Banii se asigură din Fondul de rezervă bugetară pus la dispoziţia Guvernului pentru toată perioada de spitalizare, mai informează Executivul. „Este vorba de o sumă de 1.145 miliarde de lei, deci peste 250 milioane de euro. Vă spun asta pentru a vă asigura că există disponibilitate financiară şi nu sunt nici un fel de emoţii pe acest palier”, a arătat Cîmpeanu. Cererile se depun la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, însoțite de copia actului de identitate al însoțitorului pacientului și a actului pe baza căruia s-a aprobat tratamentul în țară sau în străinătate.
Totodată, Ministerul Muncii elaborează un program complex de asistenţă socială care cuprinde reintegrarea socială a victimelor, şcolarizare şi alte forme de sprijinire a victimelor incendiului de la clubul Colectiv, a anunţat, luni, premierul interimar Sorin Cîmpeanu. „Ministerul Muncii lucrează la un program de asistenţă complex, care să cuprindă şi reintegrarea pe plan social, şcolarizare şi alte lucruri”, a spus premierul interimar, luni, în şedinţa extraordinară a Guvernului.
Anterior, mai multe cadre medicale implicate în tratarea răniţilor au precizat că recuperarea psihologică şi reintegrarea socială a victimelor necesită o perioadă lungă de timp, chiar ani.
În spitalele din Bucureşti erau internate luni, 9 noiembrie, 83 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 15 în stare critică, şase în stare gravă şi 61 stabilizaţi. Totodată, 35 de pacienţi au fost transportaţi până ieri spre unităţi sanitare din străinătate, însă patru au murit, astfel că numărul persoanelor decedate în urma tragediei ajunsese ieri la prânz la 46.