Actualele prețuri la energie, plafonate din ianuarie 2023, vor înregistra modificări importante de la 1 aprilie 2025, când măsurile de compensare nu vor mai fi în vigoare, iar piața de energie se va
Ajutoare minimis pentru apicultori şi oieri
Guvernul României a aprobat două tipuri de ajutoare de tip minimis pentru apicultori, respectiv pentru crescătorii de oi. Apicultorii vor primi de la stat un cuantum de 20 lei/familie de albine dacă acestea au fost afectate de temperaturile scăzute şi de precipitaţiile înregistrate în perioada martie-mai. În cazul crescătorilor de oi s-a decis extinderea de la 30 septembrie la 21 octombrie a termenului până la care fermierii pot valorifica lâna, pentru care primesc 2 lei pe kilogram.
Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis va fi în valoare de 20 lei/familia de albine, aproximativ 48% din cheltuielile efectuate de către apicultori pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar respectiv şi în cele două exerciţii financiare precedente. Potrivit Ministerului Agriculturii, termenul de depunere a cererilor şi documentelor însoţitoare este 31 octombrie 2019. Măsura se instituie întrucât familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, din cauza diminuării timpului pentru cules, precum și a cantității mici de polen și nectar. Beneficiarii prezentei scheme de ajutor de minimis sunt apicultori, persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014, cu modificările și completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii. În același timp, beneficiază și apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, şi apicultori, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii. Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să aibă familii de albine înscrise în baza de date națională apicolă la data 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”. O altă cerință este să aibă familii de albine înregistrate/autorizate la Direcția sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor județeană, respectiv a municipiului București. În situaţia în care solicitantul deţine în exploataţie mai multe stupine care sunt situate pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale din judeţe diferite, acesta poate depune cereri de sprijin financiar la fiecare dintre direcţiile pentru agricultură judeţene în cauză. Termenul de depunere a cererilor şi documentelor însoțitoare este 31 octombrie 2019.
În cazul oierilor, Guvernul a aprobat extinderea de la 30 septembrie la 21 octombrie a termenului până la care se poate valorifica lâna, în cadrul unui program de ajutor de minimis prin care primesc 2 lei pe kilogram. Depunerea documentelor justificative pentru obţinerea sprijinului financiar se poate realiza până la data de 1 noiembrie 2019. În şedinţa Guvernului din 24 iulie 2019 a fost aprobată o hotărâre prin care se reglementează valoarea sprijinului financiar acordat crescătorilor de ovine pentru anul 2019, reprezentând ajutor de minimis, aceasta crescând de la 1 leu la 2 lei/kg lână comercializată.
Acordarea schemei de minimis vizează menţinerea activităţii de creştere a ovinelor, stabilizarea veniturilor şi evitarea depopulării satelor şi conduce la diversificarea producţiilor obţinute în acest sector, prin valorificarea lânii. România se clasa anul trecut pe locul patru în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte efectivele de ovine şi caprine cu un total de 11,69 de milioane de capete, după Marea Britanie, Spania şi Grecia, conform datelor publicate în luna mai de Institutul Naţional de Statistică.
Efectivele de ovine şi caprine au crescut la nivel naţional cu 1,8% în 2018 faţă de anul anterior.