Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ajutoare pentru oamenii străzii din Sibiu
Departamentul social de la Arhiepiscopia Sibiului s-a alăturat recent reprezentanţilor Societăţii Femeilor Ortodoxe, filiala Sibiu, în eforturile constante de a oferi o masă caldă şi sprijin material persoanelor fără adăpost. Reprezentanţii eparhiali au oferit alimente, dulciuri, fructe şi îmbrăcăminte celor peste 40 de persoane defavorizate care beneficiază de ajutorul femeilor voluntare.
Proiectul Societăţii Femeilor Ortodoxe, filiala Sibiu, prin care oamenii străzii din oraşul transilvan primesc o masă caldă, a ajuns la cel de-al zecelea an de la implementare. Peste 40 de persoane fără adăpost primesc în fiecare săptămână o masă caldă la demisolul Bisericii „Sfântul Ioan Iacob Românul“.
Prin eforturile doamnelor din cadrul asociaţiei, coordonate de preşedinta Eugenia Făţan, în fiecare săptămână oamenii străzii din Sibiu găsesc aici un real ajutor, care îi încurajează să treacă peste aceste clipe dificile din viaţa lor.
O delegaţie a Departamentului social de la Arhiepiscopia Sibiului s-a alăturat recent acţiunii doamnelor voluntare şi a oferit ajutoare şi asistenţă religioasă persoanelor nevoiaşe. După slujba religioasă oficiată în demisolul bisericii menţionate, consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, i-a încurajat pe cei 40 de beneficiari, le-a transmis binecuvântarea şi mesajul de îmbărbătare al Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi le-a împărţit pachete cu alimente, dulciuri, îmbrăcăminte şi alte ajutoare.
„Activitatea s-a desfăşurat în cadrul Proiectului «Şi ei sunt ai noştri», adresat persoanelor fără adăpost. Încercăm să-i ajutăm pe aceşti oameni să îşi găsească un loc de muncă şi să-i reintegrăm în societate“, ne-a spus părintele Nicolae Rusu.
10 ani de activitate neîntreruptă
Proiectul Societăţii Femeilor Ortodoxe din Sibiu, prin care se oferă hrană persoanelor defavorizate, se desfăşoară în parteneriat cu mai multe parohii din oraş. De asemenea, în grija doamnelor voluntare se află şi alte categorii de persoane defavorizate.
„Anul acesta împlinim 10 ani de la înfiinţare şi de activitate neîntreruptă. Pe perioada iernii încercăm să oferim mai multe ajutoare persoanelor nevoiaşe. Toţi beneficiarii proiectului sunt în evidenţa noastră şi au mari probleme sociale. Primim în permanenţă asistenţa şi ajutorul Bisericii, iar toţi beneficiarii proiectului intră şi într-un program de educaţie creştină şi civică“, ne-a spus preşedinta Eugenia Făţan.
Pe lângă proiectul destinat oamenilor străzii, Societatea Femeilor Ortodoxe din Sibiu mai desfăşoară şi alte programe. Amintim aici proiectele adresate vârstnicilor din azilele din oraş, prin care voluntarii vizitează periodic instituţiile respective şi desfăşoară diferite activităţi recreative cu persoanele de aici. Nu în ultimul rând, doamnele din cadrul asociaţiei vizitează adesea şi copiii de la centrele de plasament, oferind rechizite şi alte daruri, iar bolnavii din spitale sunt mereu în grija lor.
Voluntare cu diferite meserii
Societatea Femeilor Ortodoxe Sibiu şi-a început existenţa în februarie 2005, în urma acţiunilor de la Căminul de Vârstnici din Sibiu, din preajma Crăciunului din 2004. Câteva femei au venit atunci la bătrânii din instituţia sibiană şi le-au oferit daruri. Organizaţia s-a legat apoi de Biserica „Sfântului Ioan Iacob Românul“, la demisolul căreia se oferă masa săptămânală pentru oamenii străzii, dar şi de Biserica „Sfântul Evanghelist Luca“, unde au găsit un real sprijin din partea preotului Ersiliu Pop.
Organizaţia sibiană a femeilor ortodoxe numără în prezent peste 150 de femei. Dintre acestea, aproximativ 20 sunt mereu active, în special pe domeniul filantropic. Uşile SFO Sibiu sunt mereu deschise pentru persoanele care doresc să îşi pună serviciile în folosul oamenilor. Din organizaţie fac parte femei cu diferite meserii, amintind aici cadre medicale sau profesoare, şi toate ajută semenii pe domeniul în care activează.