Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ajutoarele sociale, condiţionate de căutarea unui loc de muncă
Guvernul a adoptat un nou mecanism de acordare a ajutoarelor sociale persoanelor fără venituri, care se va aplica de la 1 aprilie 2018. Noile reglementări încurajează încadrarea în câmpul muncii, beneficiarii urmând să îndeplinească anumite condiţii: să facă dovada că se află în căutarea unui loc de muncă şi să-şi trimită copiii la şcoală.
Guvernul a adoptat un nou mecanism de acordare a ajutoarelor sociale persoanelor fără venituri, fiind introdusă noţiunea de „venit minim de incluziune”, care integrează venitul minim garantat, alocaţiile pentru susţinerea familiilor sărace şi ajutoarele pentru încălzire. Noile reglementări au scopul „de a focaliza sprijinul financiar către persoanele cele mai sărace şi de a încuraja părinţii să-şi trimită copiii la şcoală”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că venitul minim garantat va fi condiţionat de confirmarea că persoana respectivă e în căutarea unui loc de muncă şi că participă la cursuri de calificare profesională. „Copiii persoanei care solicită ajutorul trebuie să meargă la şcoală, e o condiţie esenţială. De asemenea, participă, dacă este solicitată, la activităţi în beneficiul comunităţii. În urma acestei cumulări de venituri vom avea creşteri a ceea ce înseamnă ajutoarele sociale cumulate”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Primul tip de sprijin, denumit ajutor de incluziune, presupune un sprijin financiar variabil, în funcție de venitul familiei, şi se va acorda persoanelor sau familiilor care au un venit ajustat pe membru de familie de până la 260 de lei. În acest caz se va plăti, sub formă de ajutor de incluziune, diferenţa dintre suma de 260 de lei pe membru de familie şi venitul realizat de familia respectivă, în fiecare lună. Ajutorul de incluziune se acordă acestora condiționat și de înscrierea la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă ca persoane în căutarea unui loc de muncă și care nu au refuzat un loc de muncă ori de participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de aceste agenții”, explică reprezentanţii Guvernului, care arată că vor exista excepţii de la această regulă în cazul persoanelor care au în grijă copii mici sau persoane vârstnice ori care urmează o formă de învățământ. Nu se iau în calcul la stabilirea veniturilor lunare ale familiei 50% din sumele obţinute în baza unui contract individual de muncă sau activități independente ori agricole, însă nu mai mult de 400 lei/familie. Al doilea tip de ajutor va fi acordat familiilor cu copii. Astfel, pentru familiile cu venit net lunar ajustat de până la 260 de lei, pentru fiecare copil se vor acorda câte 107 lei (maximum 428 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii), în cazul familiei biparentale, și câte 120 de lei (maximum 480 de lei pentru familiile cu 4 sau mai mulți copii), în cazul familiilor monoparentale. Pentru venituri cuprinse între 260 şi 600 de lei, ajutorul va fi de 85 de lei pentru fiecare copil, în cazul familiilor biparentale, și câte 100 de lei pentru fiecare copil, în cazul familiilor monoparentale. Acordarea acestui tip de sprijin va fi condiționată de frecventarea cursurilor, ajutorul diminuându-se proporţional cu numărul de absenţe.
Al treilea tip de ajutor care face parte din venitul minim de incluziune este suplimentul pentru locuire - ajutorul pentru încălzirea locuinţei. Vor primi acest sprijin familiile care au un venit net ajustat de până la 600 de lei pe lună, sumele fiind diferenţiate, în funcţie de tipul de combustibil utilizat.
Noul program al venitului minim de incluziune va fi aplicat începând cu 1 aprilie 2018. Pentru acordarea venitului minim de incluziune, cererile, declarațiile şi celelalte documente justificative se vor depune la primăria în a cărei rază teritorială își au domiciliul titularii acestui drept.