Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ajutoarele sociale se unifică în 9 mari categorii
"Nu se renunţă la niciun ajutor social, ci se face unificarea lor. Cele 54 de prestaţii sociale existente se structurează în nouă categorii mari. Se va face însă un control foarte serios al eligibilităţii beneficiarilor de ajutoare sociale", a spus ministrul Muncii.
Legea-cadru a asistenţei sociale comasează cele 54 de ajutoare existente în doar nouă mari categorii şi simplifică birocraţia din sistem, a declarat ministrul Muncii, Sulfina Barbu, după adoptarea de către Camera Deputaţilor a noului act normativ. "Nu se renunţă la niciun ajutor social, ci se face unificarea lor. Cele 54 de prestaţii sociale existente se structurează în nouă categorii mari. Se va face însă un control foarte serios al eligibilităţii beneficiarilor de ajutoare sociale", a spus ministrul Muncii. O altă noutate este introducerea Formularului Unic, ceea ce va face sistemul mai uşor de urmărit, de gestionat de către instituţiile statului, simplificând, în acelaşi timp, birocraţia şi pentru beneficiari. "Trei dintre prestaţiile sociale - venitul minim garantat, alocaţia socială pentru familii şi ajutorul pentru încălzire - se unifică, devenind venitul minim de inserţie, care va fi gestionat de agenţiile de prestaţii sociale. Aşadar, prin formularul unic nu vor mai fi 54 de tipuri de cereri, ci va exista o singură cerere pentru fiecare tip de beneficiar social", a afirmat ministrul Muncii. Camera Deputaţilor a adoptat marţi proiectul Legii asistenţei sociale şi urmează a intra în legiferare actele normative subsecvente. Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a introdus o serie de amendamente la noua lege, printre care şi precizarea că beneficiile de asistenţă socială finanţate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale se vor acorda sub rezerva achitării de către beneficiar a obligaţiilor de plată către bugetul local. Economii de peste 500 milioane de lei, în urma reverificării dosarelor Controalele şi verificările privind plata venitului minim garantat şi a alocaţiilor sociale pentru familie s-au concretizat în economii de 536 milioane de lei, au precizat reprezentanţii Minsiterului Muncii, Asistenţei Sociale şi Familiei. "Vorbim aici doar despre venitul minim garantat şi alocaţiile sociale pentru familii. Fără a modifica niciun fel de criterii, doar printr-o verificare judicioasă, practic, s-au redus sumele la jumătate. A rezultat o economie de 536 milioane de lei", a precizat ministrul Muncii. De asemenea, numai în ultimul an, institutul pentru invaliditate din subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice a scos din plată aproximativ 15 mii de persoane care figurau cu un grad oarecare de invaliditate.