Comisarul desemnat de România, Roxana Mînzatu, propusă pentru portofoliul de vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru „oameni, competenţe şi pregătire”, a fost audiată marți seara la Bruxelles
Ajutor de 10 miliarde pentru țările devastate de furtuna Boris
Liderii ţărilor afectate de furtuna Boris au avut joi la Wroclaw, în vestul Poloniei, o întâlnire cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. După reuniune a fost anunțată alocarea urgentă a 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru Polonia, Republica Cehă, Austria, Slovacia și România. În ultimele zile, vânturile puternice, precipitaţiile excepţional de abundente şi inundaţiile au ucis 24 de persoane în Europa Centrală și de Est.
„Este posibil să se aloce 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune pentru ţările afectate. Acesta este un răspuns de urgenţă”, a declarat, potrivit AFP, Ursula von der Leyen după ședința pe care a avut-o la Wroclaw cu premierul polonez Donald Tusk, premierul slovac Robert Fico, premierul ceh Petr Fiala şi cancelarul austriac Karl Nehammer.
Potrivit oficialului european, UE are două surse potenţiale de ajutor - Fondul de coeziune şi Fondul de solidaritate - pe care le poate folosi pentru „a contribui la finanţarea reparaţiilor şi reconstrucţiei”. „Pentru mine a fost (...) sfâşietor să văd distrugerea şi devastarea. Dar trebuie să spun, de asemenea, că este încurajator să văd solidaritatea enormă dintre oamenii din ţările dumneavoastră”, a adăugat șefa Comisiei.
Pe de altă parte, Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie care solicită ca Fondul de solidaritate al UE să fie „proporţional cu creşterea numărului şi a gravităţii dezastrelor naturale în întreaga Europă” și în care îndeamnă Comisia să accelereze mobilizarea fondurilor pentru ţările afectate de recentele inundații.
În întreaga Europă Centrală, furtuna Boris a adus ploi abundente, inundații și alunecări de teren. Sunt grav afectate zone din Polonia, Cehia, România, Austria. În Polonia a fost declarată stare de urgenţă pentru o lună în regiunile din sud-vest, care conferă autorităţilor puteri sporite pentru a ordona evacuarea unor locuri sau interzicerea prezenţei cetăţenilor în anumite zone în timpul eforturilor de curățare și refacere.
Potrivit BBC, furtuna Boris a fost cauzată de o zonă de presiune joasă, determinată de ciocnirea aerului rece arctic cu aerul cald din sud și alimentată de temperaturile ridicate ale suprafeței Mării Mediterane. Modelul de presiune atmosferică a făcut, de asemenea, ca furtuna să rămână blocată într-un loc pentru o perioadă lungă de timp. Schimbările climatice au jucat și ele un rol, în sensul că o atmosferă mai caldă reține mai multă umezeală, provocând precipitații intense, iar oceanele mai calde duc, de asemenea, la o evaporare intensă, alimentând furtunile. Pentru fiecare creștere de 1°C a temperaturii medii globale, atmosfera poate reține cu aproximativ 7% mai multă umezeală.
În ultimii 30 de ani, inundaţiile din Europa au afectat 5,5 milioane de persoane, luând aproape 3.000 de vieţi omeneşti şi cauzând distrugeri de peste 170 de miliarde de euro. (C. Z.)