Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ajutor de stat pentru crescătorii de animale
Crescătorii de animale care vor să beneficieze de schema de ajutor de stat trebuie să depună o cerere în acest sens până pe data de 15 ianuarie 2015. Valoarea ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an, pentru cheltuielile eligibile pentru întocmirea şi menţinerea registrului genealogic, este de maximum 30 lei pentru taurine, bubaline şi ecvine şi de 10 lei pentru ovine, caprine şi porcine.
Potrivit hotărârii de Guvern publicată în „Monitorul Oficial“, cererile pentru obţinerea ajutorului de stat se depun în mod obişnuit în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul, la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului. „Prin excepţie, pentru anul 2015, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanţi, avizate de către ANARZ, se depun până în data de 15 ianuarie 2015“, se precizează în actul normativ, citat de Agerpres. Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole. Ajutorul de stat poate ajunge la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice. De asemenea, la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al animalelor. Valoarea ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an, pentru cheltuielile eligibile pentru întocmirea şi menţinerea registrului genealogic, este de maximum 30 lei pentru taurine, bubaline şi ecvine şi de 10 lei pentru ovine, caprine şi porcine. Pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al animalelor, ajutorul este de maximum 80 de lei, în cazul animalelor de lapte, şi 20 lei, în cazul celor de carne, pentru taurine şi bubaline. Pentru ovine şi caprine, ajutorul este de 15 lei, în cazul animalelor pentru lapte, 5 lei, în cazul producţiei de carne, 3 lei, în cazul producţiilor de lână, pentru rasele cu lână fină, şi 4 lei, în cazul producţiei de pielicele. În cazul controlului performanţelor de producţie la rasele de animale din specia porcine, ajutorul de stat pe cap de animal/an este de 10 lei. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2015-2020 este de 881,1 milioane de lei. (Mariana Bahcevan)