Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ajutor financiar pentru crescătorii de vaci
Fermierii din sectorul laptelui şi al produselor lactate pot depune cerere pentru a primi ajutor financiar excepţional cu caracter temporar, destinat creşterii animalelor, conform unui comunicat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
APIA informează că, începând cu data de 22 martie 2016, fermierii pot depune cereri pentru ajutorul excepţional destinat fermierilor din sectorul laptelui și produselor lactate, conform Hotărârii de Guvern din 16 martie 2016. „Crescătorii de animale, în special crescătorii de vaci de lapte şi crescătorii de porci, înregistrează pierderi de venit din cauza contextului global nefavorabil, în ceea ce priveşte dezechilibrarea raportului dintre cerere şi ofertă, în sensul ofertei excedentare, cauzate de embargoul impus de Rusia, eliminarea cotelor de lapte în Uniunea Europeană, care a permis creşterea producţiei, deci a ofertei, încetinirea economică a Chinei care a dus la diminuarea importurilor de lapte din Europa şi la diminuarea cererii de lapte la nivel mondial, precum şi din cauza scăderii preţurilor la nivel mondial”, se arată înt-un comunicat al Guvernului.
Depunerea cererii se face personal sau prin poştă, cu confirmare de primire, la sediul centrului judeţean APIA, până la data de 8 aprilie 2016. Cererea trebuie să fie însoţită de copia contractului încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un cumpărător, precum şi un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, dovada deţinerii contului bancar completat în cerere şi certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Pentru a beneficia de ajutorul financiar producătorii de lapte de vacă trebuie să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la APIA, prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, şi să deţină cotă de livrări la data de 31 martie 2015. Fermierii trebuie să deţină documente fiscale care atestă livrarea laptelui, producţia de lapte livrată pe beneficiar este de minimum 5 tone lapte în anul de cotă 2014-2015.
Suma cuvenită fiecărui producător, în cazul ajutorului financiar, se calculează de către APIA conform cantităţii de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015, astfel: 240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 tone inclusiv; 12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone şi până la 200 tone inclusiv; 2900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone. Materialele de informare referitoare la campania de primire a cererilor de acordare a ajutorului financiar în sectorul laptelui sunt disponibile pe site-ul APIA.
În România erau anul trecut circa 1,3 milioane de vaci, dintre care aproape 1,2 milioane se aflau în ferme private, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Cei mai mulţi crescători de vaci erau înregistraţi în judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi.