Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ajutor pentru localităţile afectate de inundaţii
285 de localităţi din 35 de judeţe au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile. Autorităţile locale şi centrale vor să evalueze cât mai rapid pagubele produse de inundaţii, „astfel încât oamenii care au fost loviţi de aceste fenomene să poată să aibă un ajutor imediat”, după cum a declarat premierul. Pentru refacerea localităţilor calamitate, se vor face demersuri inclusiv pentru accesarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene.
Potrivit ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, inundaţiile din ultimele zile au afectat 285 de localităţi din 35 de judeţe, ceea ce înseamnă „o arie foarte mare” şi o încercare foarte grea pentru autorităţi. În acest moment nu mai sunt localităţi în care să nu se poată ajunge, dar mai sunt cinci segmente de drumuri naţionale şi 20 de drumuri judeţene cu circulaţie închisă sau unde se circulă cu dificultate, a mai spus Dan.
Ministrul a precizat că bilanţul acestor zile arată că primele probleme au început încă de miercurea trecută, iar vârful de intensitate a fost sâmbătă, pe 30 iunie, când au fost trei coduri roşii de inundaţii.
În judeţul Covasna, 24 de localităţi au fost afectate, cele mai grave probleme fiind în satele Băcel, din comuna Chichiş, şi Lunca Mărcuşului, din comuna Dobârlău, care au fost inundate după ce digul de protecţie de pe malul drept al râului Târlung a cedat sub presiunea apelor.
Patru drumuri din judeţ, printre care şi DN 11B, sunt în continuare închise circulaţiei rutiere, a anunţat marţi Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna.
În judeţul Braşov, potrivit unui bilanţ parţial, câteva sute de gospodării afectate, zeci de poduri şi podeţe şi patru case distruse, peste 1.600 de hectare de teren arabil inundate sunt urmările inundaţiilor de la sfârşitul săptămânii trecute, a informat, marţi, inspectorul-şef al ISU Braşov, locotenent-colonel Lucian Marciu.
În judeţul Sibiu, pompierii au intervenit în 9 localităţi din judeţ pentru evacuarea apei din imobile şi degajarea străzilor şi curţilor pline cu apă, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Cristina Criveanu.
În judeţul Botoşani, peste 90 de case şi peste 130 de anexe gospodăreşti au fost afectate de inundaţii, iar autorităţile au dispus alocarea de locuinţe modulare unor familii din comuna Coşula, ale căror case au fost avariate de puhoaiele de apă. Potrivit bilanţului, viiturile generate de precipitaţiile abundente au afectat şi 53 de poduri şi 269 de podeţe din 20 de localităţi. De asemenea, apele au distrus şi 6,2 kilometri de drumuri judeţene, 135,46 kilometri de drumuri comunale şi 221,2 kilometri de drumuri săteşti. Au fost colmatate 342 de fântâni şi au fost afectaţi 5,1 kilometri de reţele electrice.
Pagube însemnate s-au înregistrat şi în judeţele Suceava (13 drumuri judeţe, patru poduri şi 27 de podeţe din localităţile Slatina, Mălini, Broşteni, Moldoviţa, Mănăstirea Humorului sau Bogdăneşti), Mureş (mai ales în localităţile Vânători şi Saschiz), Vaslui (în comunele Pogana şi Epureni), Neamţ (18 localităţi inundate, fiind afectate 4 drumuri judeţene, 43 drumuri comunale, 18 poduri şi 10 podeţe).
Mai mulţi membri ai Cabinetului au fost convocaţi ieri de premierul Viorica Dăncilă pentru a participa la o şedinţă operativă de evaluare a pagubelor produse de inundaţii şi a măsurilor rapide de intervenţie. „Noi sperăm ca să avem până joi toate evaluările din toate judeţele, din toate localităţile care au fost afectate, iar în şedinţa de Guvern de joi să aprobăm deja ajutorul pe care oamenii îl aşteaptă de la noi”, a declarat Dăncilă, care a precizat că a discutat şi cu comisarii europeni Corina Creţu şi Maros Sefcovic în vederea obţinerii de sprijin pentru localităţile afectate de inundaţii de la Fondul de Solidaritate al UE.
Premierul a mai cerut reprezentanţilor Apelor Române să facă o evaluare în fiecare judeţ pentru a vedea „punctele sensibile” în cazul unor inundaţii, astfel încât să se poată acţiona pentru prevenirea unor astfel de situaţii care „sunt din ce în ce mai frecvente”.