După 13 ani în anticamera Schengen, România şi Bulgaria au aderat deplin la 1 ianuarie la spaţiul de liberă circulaţie, scrie AFP. La miezul nopţii dintre ani au fost organizate ceremonii la diferite puncte de
Alegeri anticipate în Bulgaria
Provocate de furia străzii, alegerile legislative din Bulgaria, programate duminică, riscă să dezamăgească aspiraţiile de schimbare ale populaţiei, condamnată să aleagă între aceleaşi partide, şi să conducă la un impas ce poate amplifica criza.
Chiar dacă a dezamăgit, partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov are toate şansele să obţină o victorie în acest scrutin cu un singur tur, dar fără o majoritate pentru a guverna. Ultimele sondaje îl creditează cu 23 până la 25,6% din intenţiile de vot. Partidul Socialist (PSB, fost comunist), principala forţă a opoziţiei, condus de fostul premier Serghei Stanişev, se clasează pe poziţia a doua în sondaje, cu 18 până la 22%. „Oferta de pe piaţa politică nu corespunde cererii“, constată analistul Jivko Gheorghiev de la Institutul Gallup, în opinia căruia bulgarii sunt nevoiţi să aleagă între partide împotriva cărora au manifestat în iarnă.
În acest context, charismaticul Boiko Borisov le pare unora un rău mai mic, în pofida „apucăturilor totalitariste“ de care îl acuză criticii.
Borisov a demisionat, pe 20 februarie, împreună cu guvernul său, provocând alegeri anticipate, cu două luni înainte de termen.