Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Alegeri importante în SUA şi Republica Moldova
În această toamnă vor avea loc alegeri prezidenţiale în două ţări cu care România are relaţii foarte strânse: Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova. În Statele Unite, Kamala Harris a fost desemnată oficial candidata Partidului Democrat în cursa pentru Casa Albă. În estul Europei, Maia Sandu îşi anunţa în aceeaşi zi candidatura pentru un nou mandat în încercarea de a menţine orientarea pro-europeană a Republicii Moldova. În discursurile lor, ambele au vorbit despre bunăstare, pace şi viitorul celor două naţiuni.
Alegeri prezidenţiale cu miză foarte mare se desfăşoară în octombrie şi noiembrie în două state ale lumii cu care România se află nu doar în relaţii de prietenie, ci şi politice şi de securitate.
La Convenţia democraţilor, care a avut loc joi la Chicago, delegaţii au desemnat-o oficial pe Kamala Harris să intre în lupta pentru Casa Albă. În faţa a mii de oameni entuziaşti, aceasta a pledat pentru unitate, indiferent de rasă, religie sau sex.
„Voi fi o preşedintă care ne va uni în jurul celor mai mari aspiraţii. O preşedintă care va conduce şi va asculta. Care va fi realistă, cu simţ practic şi bun-simţ. Promit să fiu preşedinta tuturor americanilor”, a spus aceasta într-un discurs electrizant în care a abordat teme economice şi a făcut un apel la încetarea războiului din Orientul Mijlociu.
„Suntem într-o luptă pentru viitorul Americii”, a adăugat Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, care ar putea deveni prima femeie preşedinte din istoria celui mai puternic stat al lumii.
În campania pentru alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, Kamala Harris, actuala vicepreşedinte a Statelor Unite, este susţinută de personalităţi precum fostul preşedinte Barack Obama, vedeta de televiziune Oprah Winfrey, actori de la Hollywood între care George Clooney şi nume sonore din industria muzicală.
Tot în această toamnă, dar în 20 octombrie, au loc alegeri în Republica Moldova, specialiştii în spaţiul ex-sovietic apreciind că acestea sunt cruciale nu doar în privinţa parcursului pro-european al acestei ţări, ci, mai ales, în ceea ce priveşte limitarea zonei de influenţă a Rusiei şi chiar evoluţia ostilităţilor din Ucraina.
Actuala preşedintă, Maia Sandu, va candida pentru un nou mandat din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate, la evenimentul de lansare aceasta subliniind că planul ei pentru Moldova „se bazează pe trei obiective naţionale: grijă față de oameni, condiții de viață mai bune, pace și bună înțelegere”.
Până acum şi-au anunţat intenţia de a candida la funcţia de preşedinte mai mult de 17 persoane, între ele numărându-se foşti miniştri şi premieri, foşti procurori şi chiar jurnalişti, dar şi politicieni apropiaţi de Moscova. Însă cel mai puternic contracandidat rămâne propaganda rusă. (O. N.)