Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Alertă mondială din cauza gripei porcine din Mexic
▲ Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, dată de un virus gripal de tip A, care se poate răspândi rapid, pe cale aeriană, de la om la om, şi nu consumând carne de porc ▲ Cele mai expuse persoane la acest virus sunt muncitorii din ferme ▲ După primele zeci de cazuri înregistrate în Mexic, SUA, virusul gripal a ajuns şi în Europa, fiind confirmat un prim caz de gripă porcină la om în Spania, la o persoană întoarsă recent din Mexic ▲ Semnele bolii sunt similare unei gripe obişnuite, respectiv febră, durerea oaselor, stare de moleşeală, greţuri sau vărsături ▲
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că acest tip de virus se poate transmite cu repeziciune în lume, posibilitatea declanşării unei pandemii fiind ridicată. După sutele de cazuri confirmate oficial în Mexic, alte câteva zeci în Statele Unite ale Americii, gripa porcină a ajuns şi în Europa, ministerul spaniol al sănătăţii confirmând existenţa unui prim caz de gripă porcină la om în cazul unui bărbat care călătorise în Mexic. „S-a confirmat că testele efectuate în cazul pacientului din Almensa (sud-estul Spaniei) pentru gripă porcină au fost pozitive“, a declarat ministrul Trinidad Jimenez, care a adăugat că numărul cazurilor suspecte în Spania a crescut la aproximativ 20. Victima este un tânăr de 23 de ani care s-a întors dintr-o călătorie în Mexic la 22 aprilie şi a fost spitalizat sâmbătă seară, anunţase anterior o purtătoare de cuvânt a serviciilor sanitare din regiunea Castilla-la-Mancha. Gripa se transmite prin aer Virusul A/H1N1 este o boală respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, un virus gripal de tip A, care se poate răspândi extrem de repede odată ce a trecut la om. Gripa porcină nu se transmite mâncând carne de porc, ci pe cale aeriană, de la om la om. Potrivit Centrului american pentru controlul bolilor (CDC), temperatura de preparare a cărnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile şi bacteriile. În Statele Unite ale Americii au fost înregistrate două decese în anii 1976 şi 1988. Cu toate acestea însă, încă din cursul pandemiei din 1918 s-a făcut o corelaţie între gripa umană şi cea animală. În acea vreme, potrivit specialiştilor, termenul de gripă porcină era aplicat unei „noi“ boli a porcilor, descrisă în acea epocă, şi care producea semne clinice similare celor ale oamenilor. După prima izolare a virusului gripal se cunoştea faptul că virusul H1N1 (Hsw1N1) a rămas endemic în populaţiile de porcine, mai ales în SUA. În Mexic, bilanţul victimelor creşte de la o zi la alta, peste o sută de decese provocate de gripa porcină sau suspecte au fost înregistrate în această ţară. Numărul persoanelor bolnave sau puse sub observaţie a crescut luni, de la 1.324 la 1.614, potrivit ministrului Mexican al sănătăţii, din care peste 400 de pacienţi sunt spitalizaţi. Mexic şi cei 20 de milioane de locuitori ai săi au suspendat toate activităţile de rutină, instituţiile publice - teatre, muzee, licee şi universităţi - fiind şi ele închise în încercarea de a opri răspândirea virusului. De asemenea, autorităţile din Ciudad de Mexico au anunţat o vastă campanie de vaccinare şi au îndrumat populaţia capitalei să evite metroul, să nu se îmbrăţişeze sau să îşi strângă mâna pentru a se saluta. Nu există un vaccin pentru oameni Vaccinul împotriva gripei sezoniere umane nu protejează împotriva gripei porcine, care se transmite în general de la om la om sau prin contact direct cu animalele. Există un vaccin împotriva acestei boli pentru porci, nu şi pentru om. Potrivit autorităţilor mexicane, care citează OMS, vaccinul corespunde încă unei tulpini precedente a virusului, cea ce îl face mai puţin eficient. Însă producţia vaccinului este posibilă în măsura în care virusul este identificat, dar necesită „un pic de timp“, spune OMS. În aşteptarea vaccinului, Tamiflu, medicament pe bază de oseltamivir, folosit împotriva gripei aviare, este eficient pentru acest virus, potrivit organizaţiei. Potrivit lui Antoni Trilla, şeful serviciului de Medicină Preventivă şi Epidemiologie de la Spitalul Clinic din Barcelona, pentru a contracta virusul este necesar ca acesta „să se lipească de epitelul aparatului respirator“. Pentru aceasta, fiinţele umane dispun de un receptor specific. Potrivit epidemiologului, gripa de care suferă porcii nu are acelaşi potenţial mortal ca cel al păsărilor. Se îmbolnăvesc, dar nu mor atâtea animale, fapt ce îngreunează identificarea. „Faptul că virusul vine de la animalele porcine nu sporeşte pandemia în sine. Virusuri mutante există dintotdeauna şi, în general, nu sunt foarte periculoase, dar din când în când sunt grave“, explică expertul. Riscul unei pandemii este dat însă de faptul că ar putea fi vorba de un virus de introducere recentă, altfel spus, „cu o mutaţie genetică care îl face să fie nou“. Simptomele gripei porcine şi măsurile de prevenire Semnele sunt aceleaşi ca la o gripă de sezon, respectiv dureri de oase, senzaţie de indispoziţie, oboseală şi nevoie de a rămâne în pat. De asemenea, este asociată cu febră ridicată, tuse, dificultate de a înghiţi, înroşire a gâtului şi, uneori, greţuri şi vărsături. Gradul dificultăţii de respiraţie va defini gravitatea situaţiei. Virusul gripei se dezvoltă cu maximă eficienţă infecţioasă când temperatura medio-ambientală este scăzută şi există puţină umiditate. Pentru evitarea contactării virusului se recomandă măsuri de maximă igienă personală, spălare obligatorie a mâinilor după frecventarea unui loc public aglomerat, mai ales dacă este vorba de un centru sanitar sau o farmacie, unde pot exista subiecţi contaminaţi. Dacă se frecventează astfel de locuri, purtarea măştilor medicale, mai ales dacă se călătoreşte cu metroul, autobuzul sau trenul şi evitarea persoanelor care strănută ori tuşesc, este obligatorie. Măştile sunt de vânzare în farmacii. Măsuri speciale în ţară Aeroporturile Otopeni şi Băneasa au sporit vigilenţa cadrelor medicale faţă de pasageri, iar resturile alimentare ale pasagerilor extracomunitari vor fi incinerate, ca urmare a gripei porcine din SUA, Mexic şi Spania. Potrivit directorului general al aeroportului Băneasa, Ştefan Mladin, şi pe acest aeroport a fost sporită vigilenţa cadrelor medicale în legătură cu gripa porcină. În acest sens, Mladin a subliniat că pentru tot ce vine din afara comunităţii se vor lua măsuri mai atente faţă de pasageri şi faţă de resturile menajere, care vor fi incinerate, iar orice avion care soseşte în România este atent monitorizat. De asemenea, pasagerii care vor ajunge în România cu avionul vor completa chestionare legate de sănătate, pentru prevenirea gripei porcine. În toate marile centre universitare din ţară unităţile de primire urgenţe au fost pregătite saloane speciale şi vaccinuri antivirale pentru primirea unor eventuale cazuri de gripă porcină. Ministerul român de Externe recomandă persoanelor care prezintă semne de gripă şi care au călătorit în ultima perioadă în zonele afectate (SUA - California, Texas, Kansas, Ontario - şi Mexic) să se prezinte la medic şi să evite automedicaţia. În cazul apariţiei unei boli respiratorii acute febrile, pacienţilor li se recomandă izolarea la domiciliu, purtarea de mască care să acopere atât gura, cât şi nasul şi anunţarea imediată a medicului de familie sau prezentarea de urgenţă la camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase. ▲ Comitet de monitorizare la ANSVSA ANSVSA a demarat de luni o campanie preventivă de informare a populaţiei şi a crescătorilor de porci, întrucât există riscul unor efecte economice dramatice în acest sector dacă informarea nu va fi una corectă. Ca urmare a informaţiilor transmise de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, referitoare la epidemia de gripă porcină care evoluează pe continentul american, preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a dispus instituirea de măsuri preventive. Prima măsură a fost aceea de constituire a unui Comitet de Monitorizare, condus de către preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai Autorităţii şi care are o componentă ştiinţifică. Rolul acestui comitet este de a analiza informaţiile şi datele, pe măsură ce acestea sunt primite şi să dispună şi să aplice măsurile care se impun, în funcţie de evoluţia situaţiei. O altă măsură, care a fost instituită încă de duminică, se adresează Posturilor de Inspecţie la Frontieră, în special celor din porturi şi aeroporturi, pentru a verifica mărfurile care intră pe teritoriul României şi dacă au origine în zonele unde evoluează boala. Tot ieri a fost transmisă în teritoriu o notificare, către DSVSA judeţene, pentru a informa operatorii economici din zonă şi crescătorii de porcine să ia toate precauţiile necesare şi să acţioneze pentru întărirea măsurilor de biosecuritate.