Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Alimentele de bază se vor scumpi din cauza deprecierii leului

Alimentele de bază se vor scumpi din cauza deprecierii leului

Data: 19 Ianuarie 2009

Specialiştii în economie sunt de părere că în scurt timp vom asista la un nou val de scumpiri la alimente, pe fondul deprecierii leului din ultima perioadă. Avertismentul vine din partea patronatelor din industria alimentară. Acestea spun că preţurile vor creşte din cauza deprecierii monedei naţionale. „În momentul în care importăm materie primă şi vorbim aici de 70% la carne, de aproximativ 30% la lapte - după câte ştiu eu, vorbim de 80% la legume şi fructe, vorbim de zahăr brut pentru 330.000 de tone de zahăr rafinat pe care trebuie să îl producem în România, de ingrediente pe care le folosim în reţete în mezeluri şi nu numai, toate chestiile astea pe care le cumpărăm în valută, în condiţiile deprecierii, CLAR trebuie să ne sperie“, a declarat Dragoş Frumosu, preşedinte FNS din Industria Alimentară. În momentul de faţă, România exportă produse agricole în valoare de 700 de milioane de euro, în vreme ce importul depăşeşte 2,7 miliarde de euro. Asta înseamnă că, anual, fiecare român scoate din buzunar aproximativ 100 de euro pentru mâncare din străinătate. În timp ce patronatele calculează deja viitoarele preţuri, românii se gândesc la ce cumpărături să renunţe pentru a face faţă crizei.