Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Am ajuns la un moment de răscruce“
Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu cele mai mari provocări din întreaga sa istorie, iar soluţia la acestea este o mai mare integrare, pentru a se evita o recesiune gravă, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
În discursul anual privind starea Uniunii Europene, rostit ieri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, Jose Manuel Barroso a declarat că situaţia actuală "este una gravă" şi că, "din cauza unor atitudini populiste, s-au pus în pericol valori europene, precum libertatea de circulaţie sau moneda euro". "Putem spune că această criză a datoriilor suverane e o criză a încrederii reciproce", a apreciat Barroso, care şi-a exprimat speranţa că statele membre sunt capabile să găsească o soluţie şi să genereze creştere economică şi locuri de muncă "Vă spun că da, situaţia este foarte gravă, dar se poate rezolva şi propunem cetăţenilor o refacere a Uniunii Europene. Avem nevoie de disciplină şi solidaritate. Avem nevoie de o ambiţie mai mare, de o soluţie globală, pentru că am ajuns la un moment de răscruce şi riscăm o fragmentare", a avertizat preşedintele Comisiei Europene. Datoriile statelor membre UE, puse "la comun" Grecia va rămâne în zona euro, în pofida crizei datoriei care s-a agravat, dar Atena trebuie să îşi respecte angajamentele cu privire la reducerea deficitului bugetar, a mai declarat preşedintele Comisiei Europene, în discursul anual privind starea Uniunii, rostit la Strasbourg. "Ne confruntăm cu o criză financiară, economică şi socială. Este o criză de încredere fără precedent în ultimele decenii. O criză de încredere faţă de guvernele noastre, de liderii noştri şi faţă de Europa însăşi", a spus Barroso, care consideră că, pe termen scurt, este nevoie de o mai mare protecţie a monedei euro. Pe de altă parte, preşedintele CE Jose Manuel Barroso s-a pronunţat pentru emiterea de euro-obligaţiuni, pe care le-a considerat o soluţie avantajoasă pentru întreaga economie europeană. "După ce zona euro se va dota cu instrumente necesare pentru asigurarea atât a integrării, cât şi a disciplinei economice, emiterea de debite comune va fi considerată un pas natural şi avantajos pentru toţi", a declarat şeful executivului UE.