Amenzile de circulaţie vor creşte de la 1 iulie, astfel încât cea mai mică sumă pe care o veţi plăti pentru încălcarea Codului rutier va fi de 160 de lei, iar cea mai mare poate ajunge şi la 1.600 de lei.
Un punct amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. De la 1 iulie, salariul minim brut creşte de la 750 la 800 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui punct de amendă devine 80 de lei, faţă de 75 de lei, cât valorează un punct amendă acum.
Cele mai mari amenzi prevăzute de Codul rutier pentru persoanele fizice, cele din clasa a IV-a, se aplică, potrivit art. 102 din Codul rutier, dacă circulaţi cu un autoturism a cărui inspecţie tehnică periodică (ITP) a expirat, dacă transportaţi pe locurile din faţă copiii mai mici de 12 ani sau animale sau dacă folosiţi în circulaţia pe drumurile publice dispozitive antiradar.
O parte din faptele sancţionabile cu până la 20 de puncte (1.600 de lei) sunt: conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune (conducerea unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani); neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii sau sonore sunt în funcţiune; depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise.