Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Amenzi mari pentru sacrificarea animalelor fără asomare

Amenzi mari pentru sacrificarea animalelor fără asomare

Data: 18 Mai 2009

▲ Potrivit unui act normativ semnat săptămâna trecută de Executiv, ţăranii care îşi sacrifică porcii şi mieii fără asomare pot primi amenzi de până la 10 mii de lei ▲ Animalele pot fi tăiate în mod tradiţional, însă doar după ce vor fi scutite de suferinţă ▲ Potrivit legislaţiei UE, fiecare centru de asomare va avea personal calificat ▲

Sacrificarea porcilor şi a mieilor fără asomare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 100 şi 10.000 de lei, iar creşterea câinilor şi a pisicilor în vederea obţinerii de blănuri va atrage amenzi de 5.000-10.000 de lei, potrivit unei hotărâri de Guvern.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), hotărârea a fost aprobată pentru alinierea legislaţiei româneşti la normele comunitare. „Principalele modificări şi completări ale actului normativ se referă la sancţiunile şi cuantumul acestora, aplicabile pentru nerespectarea legislaţiei din domeniul bunăstării animalelor, dar şi pentru cea privind identificarea şi înregistrarea animalelor, efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii, gestionarea animalelor fără stăpâni de către serviciile specializate, creşterea câinilor şi a pisicilor în vederea obţinerii de blănuri şi comercializarea blănurilor provenite de la acestea, retragerea sau rechemarea unui produs alimentar de pe piaţa în cazul în care acesta prezintă pericol pentru sănătatea publică, comercializarea şi utilizarea produselor farmaceutice de uz veterinar“, se arată în comunicatul ANSVSA.

Astfel, sancţiunile pentru sacrificarea animalelor fără asomare sunt între 100 şi 10.000 de lei. Pentru retragerea sau rechemarea alimentelor de către operatorii din industria alimentară fără respectarea legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi fără respectarea procedurilor elaborate pentru acestea se aplică amenzi cuprinse 3.000 şi 5.000 de lei.

Sacrificare, însă doar cu asomare

Sacrificarea tradiţională a animalelor, ca parte a unor obiceiuri naţionale, a fost acceptată şi de noua legislaţie europeană, votată de Parlamentul European. Dar, legislaţia prevede obligativitatea ca animalele să fie asomate înainte de a fi sacrificate, pentru a se evita suferinţa acestora.

Excepţie de la regulă se mai face în condiţiile în care animalele sunt ucise în cadrul unor experimente tehnice sau ştiinţifice, în cadrul activităţilor de vânătoare, manifestări culturale sau sportive sau de către un veterinar, în contextul practicii sale medicale, mai subliniază Parlamentul European.

Eurodeputaţii au considerat că imobilizarea animalelor înaintea sacrificării poate fi foarte stresantă, de aceea trebuie redusă pe cât posibil, şi au votat prevederi specifice care menţionează că nici un animal nu trebuie imobilizat dacă persoana responsabilă de asomarea sau sacrificarea animalului în cauză nu este pregătită să execute această operaţie. De asemenea, sângerarea trebuie să înceapă cât mai curând posibil după asomare (pentru a garanta că animalul moare în timpul asomării).

În fiecare abator va fi desemnat un responsabil cu bunăstarea animalelor, care să garanteze că abatorul respectiv respectă normele stabilite prin prezentul regulament.