Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Amenzi pentru patru furnizori de gaze
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a amendat patru furnizori de gaze care au trimis notificări în legătură cu intenţia de a creşte preţul gazelor naturale, deși consumatorii notificați aveau contracte cu preț fix de furnizare. Una din companiile amendate, Engie România, contestă sancțiunea primită și susține că „oferta propusă a fost făcută transparent, cu bună-credinţă şi luând în considerare interesul clienţilor”.
În urma plângerilor făcute de numeroși consumatori nemulțumiți de notificările primite de la furnizori care anunțau intenţia de creştere a preţului gazelor naturale, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a efectuat verificări privind respectarea obligaţiile legale referitoare la ofertele-tip de furnizare a gazelor naturale; notificarea clientului final a intenţiei de modificare şi/sau completare a clauzelor contractuale, precum şi a majorării tarifului practicat; furnizarea de informaţii transparente clienţilor finali.
La finalizarea acţiunilor de control, s-au constatat încălcări ale prevederilor legale, iar patru furnizori de gaze naturale au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 2,69 milioane de lei. Astfel, Engie România, E.ON Energie România şi Restart Energy One au primit amenzi de 800.000 de lei fiecare, iar Premier Energy, de 200.000 de lei.
„În ofertele lansate public cu un preţ fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menţionat că furnizorul îşi rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat şi, astfel, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a pune la dispoziţia acestora, în mod transparent, informaţii clare cu privire la preţurile practicate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, preţ pe care, ulterior, au intenţionat să-l modifice, începând cu lunile octombrie şi noiembrie 2021, prin notificări trimise anumitor categorii de clienţi”, au arătat reprezentanţii ANRE, potrivit Agerpres.
Totodată, ANRE a cerut acestor furnizori să îi anunțe pe toți clienţii finali cu care au contract cu preţ fix că vor menţine preţul gazelor la care s-au obligat prin ofertă pe toată durata acesteia, şi, după caz, să modifice contractele în acord cu oferta comercială cu preţ fix.
În replică, Engie România, unul dintre furnizorii amendați, a respins „orice acuzaţie de practici comerciale incorecte” și a anunțat că va contesta în justiţie decizia ANRE de a o amenda cu 800.000 de lei pentru presupuse încălcări ale prevederilor legale referitoare la ofertele-tip.
Totodată, compania a atras atenția factorilor de decizie din sectorul energetic, într-un comunicat, că „piaţa traversează o criză fără precedent” și că este important ca măsurile de protecție a consumatorilor să fie implementate „pe principii echitabile şi corecte din punct de vedere economic”. (C. Z.)