Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Amplă campanie de împădurire, pe 14 noiembrie
Un milion de copaci vor fi plantaţi în data de 14 noiembrie, când se va derula o amplă campanie de împădurire a terenurilor publice neproductive pe bază de voluntariat - „Plantăm fapte bune în România”. Potrivit Ministerului Mediului, Romsilva va furniza gratuit puieţii, voluntarii putându-se înscrie în intervalul 20 octombrie - 14 noiembrie.
Cea mai amplă acţiune naţională de împădurire pe bază de voluntariat se va desfăşura în această toamnă, în data de 14 noiembrie, cetăţenii fiind aşteptaţi să se înscrie pe platforma www.plantamfaptebune.ro în perioada 20 octombrie - 14 noiembrie. Romsilva va furniza gratuit puieţii necesari, iar Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va fi partenerul instituţional al acestui demers prin care un milion de copăcei vor fi plantaţi pe terenuri publice neproductive. Acţiunea este derulată de Asociaţia EcoAssist din Bucureşti alături de alte cinci organizaţii nonguvernamentale de protecţia mediului din România.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, copacii vor fi îngrijiţi de către specialiştii Romsilva până vor ajunge la maturitate. „Prin această acțiune dorim să demonstrăm că, printr-un parteneriat solid între autorități și societatea civilă, se poate naște cea mai amplă acțiune de împădurire din România. În ceea ce ne privește, ne vom implica cu toate resursele în acțiune și ne așteptăm la o participare masivă din partea populației. Romsilva va furniza gratuit puieții necesari împăduririi terenurilor puse la dispoziție de administrațiile publice locale și va oferi asistență de specialitate pe toate plantațiile pe care se vor implica voluntarii”, a declarat doamna Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului, apelor și pădurilor.
Plantațiile oficiale și platforma de înscriere a voluntarilor sunt disponibile pe site-ul www.plantamfaptebune.ro, unde se pot înscrie toți cei care doresc să se alăture acțiunii de împădurire. Aici sunt puse la dispoziția doritorilor două modalități de implicare: înscrierea ca voluntar în cadrul unei plantații oficiale într-unul din județele disponibile pe hartă sau organizarea propriei acțiuni, în curtea proprie sau în curtea blocului. În ambele situații este necesară înscrierea pe site, pentru o bună organizare a campaniei atât pe plantațiile oficiale, cât și pe cont propriu.
Suprafaţa fondului forestier naţional este de 6.545 mii ha, la care se adaugă aproximativ 300.000 ha vegetaţie forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional. „În ultimii ani, fenomenul tăierilor ilegale de masă lemnoasă a luat amploare. În acest sens, din datele puse la dispoziţie de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti rezultă că volumul de lemn recoltat în perioada 2008-2014 din păduri este estimat la o medie de 26,69 milioane mc pe an. Din datele Institutului Naţional de Statistică reiese faptul că volumul autorizat şi recoltat în perioada 2008-2014 este de aproximativ 17,9 mil. mc pe an. Pe cale de consecinţă, diferenţa de masă lemnoasă între cantitatea raportată de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice şi cea recoltată în mod legal se presupune a fi recoltată ilegal”, potrivit expunerii de motive din actul normativ de înfiinţare a Gărzilor forestiere, o iniţiativă a Guvernului cu scopul de combatere şi prevenire a fenomenului tăierilor ilegale de masă lemnoasă. Potrivit Executivului, pierderea produsă anual bugetului naţional este estimată la aproximativ 250 milioane de euro, iar cantitatea de masă lemnoasă recoltată în mod ilegal „pune în pericol siguranţa publică”.