Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ample proteste sindicale în Germania
Săptămâna trecută a fost una dificilă atât pentru guvernul german, cât și pentru populație. Fermierii, nemulțumiți de reducerea subvențiilor la motorină, au organizat convoaie de tractoare şi camioane care au blocat drumurile de pe tot teritoriul Germaniei. Mecanicii de locomotivă au intrat într-o grevă naţională de trei zile, pentru a obține reducerea săptămânii de lucru de la 38 la 35 de ore, majorarea salariului cu 555 de euro/lună şi un bonus unic de 3.000 de euro pentru a compensa efectele inflaţiei.
Planurile guvernului de coaliţie vizând reducerea subvenţiilor la motorina pentru agricultori, în ideea de a redresa finanţele publice, i-au înfuriat pe fermierii germani, care au declanșat lunea trecută o săptămână de proteste la scară naţională, a transmis Reuters. Televiziunile de știri au arătat convoaie de tractoare şi camioane, unele împodobite cu bannere, care, în pofida temperaturilor scăzute, au blocat mai multe drumuri şi bretele de acces pe autostradă, provocând ambuteiaje în trafic.
Preşedintele Asociaţiei fermierilor germani (DBV), Joachim Rukwied, a cerut opiniei publice să dea dovadă de înţelegere. „Nu vrem să pierdem sprijinul şi solidaritatea de care am beneficiat din partea unei mari părţi a populaţiei”, a declarat acesta într-un interviu pentru revista Stern, adăugând că fermierii „nu vor accepta planificata majorare a taxelor pentru sectorul agricol”.
Nemulțumirile au determinat guvernul cancelarului Olaf Scholz, care se grăbeşte să finalizeze proiectul de buget pe 2024, să revină asupra planurilor care vizau subvenţiile pentru agricultori. Astfel, în loc să elimine dintr-o singură mişcare - așa cum plănuia inițial - facilităţile fiscale pentru motorina fermierilor, subvenţia va fi redusă treptat, cu 40% în acest an şi cu 30% în 2025, urmând să fie oprită total abia în 2026. De asemenea, guvernul a păstrat un tratament fiscal preferenţial pentru vehiculele din industria forestieră şi agricultură. Sindicatul fermierilor nu a suspendat însă protestele, cerând guvernului să renunţe complet la diminuarea subvenţiilor.
O altă mișcare grevistă cu impact asupra a milioane de navetişti germani a fost cea a mecanicilor de locomotivă, transmite Reuters. Sindicatul acesto-
ra (GDL) a început protestul miercuri-dimineață și l-a încheiat vineri-seară, forţând operatorul feroviar naţional Deutsche Bahn să asigure în această perioadă doar un serviciu de urgenţă.
GDL, care reprezintă aproximativ 10.000 de angajaţi, cere o reducere a săptămânii de lucru, majorări salariale, precum şi un bonus unic de 3.000 de euro. Conducerea Deutsche Bahn a oferit o anumită flexibilitate cu privire la programul de lucru, dar a refuzat ideea reducerii acestuia, respingând și creșterea cerută a salariilor.
Grevele agricultorilor și feroviarilor vin într-un moment dificil pentru Germania, confruntată cu scădere economică, inflație, majorări ale dobânzilor. (C. Z.)