Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
An „de risc maxim“ pentru România
Dacă băncile cu capital străin îşi vor diminua fluxurile de capital pentru piaţa românească, vor continua procesele de diminuare a cheltuielilor statului, a atenţionat preşedintele Traian Băsescu.
Băncile europene au început să se retragă grăbite din Europa de Est, în urma presiunilor de a se concentra pe pieţele autohtone şi de a-şi conserva resursele limitate, iar situaţia ameninţă să declanşeze o criză a creditelor în regiune, atrage atenţia o analiză publicată de "Wall Street Journal". Într-un astfel de context, anul 2012 ar putea fi unul "de risc maxim" pentru România, dacă băncile-mamă îşi vor diminua fluxurile de capital de pe piaţa românească, a declarat şeful statului. "Dacă acest lucru nu se va întâmpla, România trece bine peste 2012, chiar dacă se prefigurează un an agricol mult mai slab ca anul acesta. Eu sper ca băncile - şi nu mă refer la cele din România, ci băncile "mamă" - să fie extrem de responsabile. Altfel, vă pot spune că vor continua procesele de diminuare a cheltuielilor statului, cu mutarea resursei către investiţii. Ce sperăm să se îmbunătăţească, să atingem un nivel de şase miliarde absorbiţi de la Uniunea Europeană, este zona de construcţii şi, pentru prima dată în ultimii trei ani, volumul lucrărilor de construcţii creşte din nou", a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu, cu ocazia prezentării Raportului privind competitivitatea României, eveniment organizat de Camera de Comerţ Americană din România. Companiile americane vor să-şi majoreze investiţiile în România Investitorii americani de pe piaţa românească îşi vor majora investiţiile pe această piaţă, cu 50% în următorii cinci ani, a declarat ieri ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein. "Investiţiile se vor duce acolo unde investitorii obţin cel mai mare profit, unde este credibilitate şi transparenţă. Raportul de Competitivitate arată că investitorii vor veni aici, pentru că sistemul este predictibil şi transparent", a afirmat Mark Gitenstein. "Investitorii americani care sunt deja aici vor investi mai mult. Cel mai uşor este să atragi investiţii de la cei aflaţi deja aici", a subliniat oficialul american. Raportul de competitivitate prezentat de Camera de Comerţ Americană arată că România are 25 de avantaje competitive şi 49 de dezavantaje competitive, evoluţia ţării situându-se "uşor peste media Uniunii Europene în general, dar mai slab în ceea ce priveşte resursele umane şi politicile fiscale".