Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Analize și consultații decontate de CNAS de la 1 iulie
Guvernul a introdus o serie de modificări la noul Contract-cadru privind asigurările de sănătate, printre care decontarea analizelor de tip RMN la sân, decontarea o dată la șase luni a consultaţiilor pentru copii, faţă de o dată la 12 luni în prezent, sau decontarea a două noi proteze de către Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS).
Noul Contract-cadru, aprobat recent de către Guvern, prin care se reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pentru perioada 2016-2017, și care va intra în vigoare de la 1 iulie, aduce o serie „de beneficii” pentru pacienții asigurați, după cum precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat. Printre cele mai importante modificări se numără decontarea analizelor de tip RMN la sân, consultaţii o dată la şase luni pentru copii, faţă de o dată la 12 luni, cum este în prezent, sau asigurarea a două noi proteze, toate decontate de CNAS. În cazul asistenţei medicale primare, noul Contract-cadru reglementează acordarea gratuită a avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate şi a adeverinţelor medicale pentru preşcolari şi elevi, precum și situaţiile în care asiguraţii se pot transfera de pe o listă de pacienţi pe lista altui medic de familie, mai devreme de o dată la şase luni. Totodată, este eliminat serviciul spirometrie dintre cele furnizate de medicii de familie, având în vedere că abilităţile necesare pentru acest serviciu intră în sfera de competenţă a medicului pneumolog. Pentru asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se introduc noi proceduri diagnostice (electromiograma şi evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii), dar și tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale. În cazul asistenţei medicale ambulatorii paraclinice, se introduce, printre serviciile decontate, efectuarea de RMN la sân, cu sau fără substanţă de contrast; se renunţă la decontarea examenului fungic de urină, considerat de specialişti ca irelevant pentru patologia pacientului; se revizuiesc reglementările referitoare la situaţiile în care casa de asigurări de sănătate sesizează neconcordanţe între investigaţiile medicale efectuate şi cantitatea de reactivi achiziţionaţi de laboratoarele de analize medicale.
O mai bună informare a asiguraților
În același timp, asiguraţii vor beneficia de două noi proteze, decontate din bugetul CNAS, și anume proteza modulară de gambă cu manşon de silicon, precum şi proteza de deget funcţională simplă, pentru copiii cu malformaţii congenitale, cu vârsta peste 3 ani. „În situaţia în care furnizorii de dispozitive medicale nu transmit CNAS toate preţurile de vânzare cu amănuntul şi sumele de închiriere ale dispozitivelor medicale contractate, casa de asigurări de sănătate va putea denunţa unilateral contractul respectiv”, potrivit sursei citate. La toate acestea se adaugă și un cadru de reglementare pentru gestionarea mai bună a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) şi a cardurilor de asiguraţi, astfel încât aceştia să nu mai fie afectaţi de disfuncţionalităţi tehnice. În plus, noul Contract-cadru îi obligă pe toți actorii din sistemul sanitar (Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casele Judeţene, Direcţiile de Sănătate Publică şi furnizorii de servicii) să aibă întâlniri trimestriale pentru analizarea calității serviciilor furnizate asiguraţilor, putând aduce îmbunătăţiri pe parcurs, dacă acestea sunt necesare. Precizăm că, în prezent, se află pe circuitul instituţional de avizare un proiect de completare a Contractului-cadru, ce vizează, printre altele, o mai bună informare a asiguraților cu privire la pachetele de servicii medicale şi tarifele acestora, stabilite de CNAS.