Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Angajații Caselor de Sănătate au oprit activitatea cu publicul
Nemulţumiţi de faptul că autorităţile nu găsesc soluţii pentru o salarizare decentă și corectă în sistem, angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi cei ai caselor judeţene au blocat de ieri, pe perioadă nedeterminată, activitatea cu publicul.
Sindicaliştii susţin că decizia survine ca urmare a retragerii din Parlament a unui proiect de lege care viza unele corecții salariale, „în condiţiile în care salariaţii din aceste instituţii nu au beneficiat de nici un fel de creştere salarială din 2018 până în prezent”. Aceasta, în timp ce pentru alte categorii de salariați din sănătate „s-au găsit soluţii prin ordonanţe de urgenţă”, arată un comunicat al Blocului Naţional Sindical (BNS), la care Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate (FSCAS) este afiliată.
În plus, ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare luate de Guvern, peste 100 de salariaţi au plecat către alte instituții, fenomen care pune în pericol decontarea cheltuielilor spitalelor și farmaciilor sau asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare și crește exponenţial timpul de procesare şi decontare a concediilor medicale.
„Nu am cerut rectificări bugetare! (…) Avem nevoie de o soluţie juridică pentru a putea plăti salarii corecte lucrătorilor”, au mai transmis sindicaliştii din FSCAS.
Referindu-se la protest, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut apel la dialog, subliniind că CNAS „este o instituţie-cheie”, care decontează medicamentele la farmacii şi finanţează spitalele, iar întreruperea acordării de servicii medicale nu poate fi acceptată. „Preşedintele CNAS, Andrei Baciu, cred că ar trebui să facă paşi în a asculta doleanţele celor care protestează”, a spus Rafila miercuri seară, la TVR Info. (C. Z.)