Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
ANPC: Este necesară păstrarea caselor de marcat cu casier
La o dezbatere organizată cu ocazia Zilei mondiale a drepturilor consumatorului, marcată, anual, la 15 martie, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a declarat în favoarea păstrării caselor de marcat asistate de personal angajat, care ar ajuta consumatorii în vârstă. Potrivit specialiștilor, tendința introducerii soluţiilor de automatizare pe piaţa muncii a fost amplificată de pandemie și de criza de lucrători în anumite domenii.
Controversa privind casele de marcat a apărut după ce în magazinele unui mare retailer din România au fost introduse exclusiv case fără casier, măsură care i-a obligat pe toți cumpărătorii să-și scaneze singuri produsele.
În opinia preşedintelui ANPC, Horia Constantinescu, automatizarea acestor case este o abordare discriminatorie, mai ales față de consumatorii în vârstă.
„Cred că această automatizare ar fi trebuit să ia în calcul prezenţa la cumpărături a consumatorilor în etate, în vârstă, nefamiliarizaţi cu toate diligenţele de a-şi scana şi a-şi marca singuri cumpărăturile. Or, la acest moment, cred că este o abordare discriminatorie din această perspectivă, dar, din discuţiile purtate cu o parte dintre reprezentanţii operatorilor economici ce implementează acest sistem, am înţeles, lucru pe care îl vom şi verifica, că aceste case beneficiază, totuşi, de o asistenţă din partea personalului angajat”, a afirmat Constantinescu, potrivit Agerpres, în cadrul dezbaterii de specialitate.
El a mai spus că „este imperios necesară păstrarea caselor asistate direct de casier, tocmai pentru a putea răspunde întrebărilor consumatorilor”.
Pe de altă parte, lumea merge în direcţia automatizării, a declarat recent la un post tv ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Sebastian Burduja, referindu-se la înlocuirea casierilor cu tehnologie în magazine și subliniind că, într-o piață liberă, cetăţenii nemulțumiți de un furnizor sunt liberi să aleagă un altul.
„Vorbim despre o piaţă liberă. Dacă un anumit furnizor de produse are soluţii automatizate şi calitatea serviciilor este proastă, cetăţenii sunt liberi să aleagă un alt furnizor. Nu cred că trebuie statul să intervină”, a punctat ministrul.
Potrivit acestuia, datele unui studiu realizat de o mare companie globală relevă că şase din zece ocupaţii actuale au o componentă mai mare de 30% care poate fi automatizată.
De asemenea, Forumul Economic Mondial estimează că, în urma automatizării, 85 de milioane de locuri de muncă vor dispărea, dar se vor crea alte 96 de milioane în alte domenii - analiză de date, inteligenţă artificială, programare, creare de conţinut.
„Pe termen mediu şi lung, automatizarea acestui tip de forţă de muncă este o realitate. Noi trebuie să ne pregătim sistemul de educaţie (…) pentru locuri de muncă ce poate nici nu au fost inventate încă”, a adăugat oficialul. (C. Z.)