Din cauza condiţiilor climatice dificile de anul trecut, cu grindină şi secetă în perioade critice, producţia de vin a României a scăzut cu 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane
ANPC: Nu cumpărați carne de miel din portbagajele mașinilor
Echipele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sunt în aceste zile pe teren în toată ţara şi fac verificări la produsele din carne, inclusiv de miel, condiţiile de vânzare a ouălor şi a vopselelor pentru ouă, la băuturile alcoolice, produsele de patiserie (cozonaci, checuri etc.), ciocolată şi produse din cacao, pentru a se asigura că alimentele ce vor ajunge pe masa românilor de Paști sunt sigure pentru consum, potrivit directorului general al ANPC, Paul Anghel.
Într-un mesaj postat pe o rețea de socializare, responsabilul a readus în atenție câteva sfaturi privind alegerea produselor, astfel încât cumpărătorii să nu fie înșelați și sănătatea lor să nu fie pusă în pericol. „Nu cumpăraţi din portbagajele maşinilor, chiar dacă preţul e mic. Carnea trebuie să aibă un aspect proaspăt, miros plăcut, fără mucus sau culoare modificată. Verificaţi preţul de la raft cu cel de pe bon. (...) Evitaţi ouăle fisurate, murdare sau păstrate la temperatura mediului ambiant. Coaja trebuie să fie întreagă, iar la spargere albuşul să fie dens, gălbenuşul semiglobulos. În cazul ouălor vrac, trebuie să fie afişate clar: calitatea, greutatea, metoda de creştere şi data valabilităţii. (...) Nu folosiţi vopsele tipografice sau textile - pot fi toxice”, a transmis Anghel, potrivit Agerpres.
În cazul produselor de patiserie, reprezentantul ANPC recomandă cumpărarea acestora numai din locuri autorizate, unde personalul poartă echipament de protecţie. „Produsele neambalate să fie bine protejate şi servite cu ustensile. Etichetele trebuie să arate clar ingredientele şi data de valabilitate”, a menționat oficialul. (C. Z.)