Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ansamblul Brâncuși de la Târgu Jiu pe Lista patrimoniului mondial
Două situri din România au primit sâmbătă acceptul pentru a fi incluse în Lista patrimoniului mondial UNESCO, decizia fiind luată în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului patrimoniului mondial ce se desfăşoară în India, la New Delhi. Este vorba de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu realizat de Constantin Brâncuşi şi de „Frontierele Imperiului Roman - Dacia”.
Înscrierea Ansamblului de la Târgu Jiu în Lista patrimoniului mondial UNESCO înseamnă recunoaştere internaţională de cel mai înalt nivel pentru artistul român, a apreciat ministrul culturii, Raluca Turcan. Demnitarul a amintit că dosarul de nominalizare pentru „Calea Eroilor” a fost depus de România în ianuarie 2018 la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO, iar după o perioadă în care au fost intensificate eforturile pentru a răspunde criteriilor UNESCO, procesul de evaluare a dosarului a fost reluat de ICOMOS (International Council on Monuments and Sites - organism consultativ al UNESCO) în 2023.
Alcătuit din patru componente, Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit, Ansamblul „Calea Eroilor” este una dintre cele mai importante creaţii ale lui Constantin Brâncuşi şi un omagiu adus eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial.
Lucrările se află în Grădina Publică din Târgu Jiu, care a fost reamenajată în 1937 de arhitectul peisagist Frederic Rebhruhr cu scopul integrării ansamblului. Cu acest prilej a fost trasată Aleea Scaunelor, ce face legătura între Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului. Aceasta se află în prelungirea Căii Eroilor care conduce la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, refăcută între 1927 şi 1938 şi sfinţită la 7 noiembrie 1937, odată cu inaugurarea Porții Sărutului. În iunie 1938, Brâncuşi a definitivat amplasarea Mesei Tăcerii şi a celor 12 scaune. La 20 august 1938, au fost terminate lucrările de alămire a Coloanei fără Sfârşit, iar în octombrie 1938 a fost inaugurat întreg ansamblul în prezenţa sculptorului, potrivit Agerpres. Axa „Căii Eroilor” are o lungime totală de 1.275 de metri.
Cu referire la „Frontierele Imperiului Roman - Dacia”, Raluca Turcan a spus că România a depus acest dosar în ianuarie 2023, iar situl a fost în evaluare timp de un an şi jumătate, fiind implicate autorităţi centrale, judeţene şi locale, precum şi muzee şi direcţii pentru cultură din cele 16 judeţe implicate. „Suntem în faţa unui act cultural şi identitar, care ne face mai conştienţi de trecutul nostru şi, în acelaşi timp, care reaminteşte tuturor influenţa majoră a Romei asupra lumii în perioada antică. România se alătură astfel, cu mândrie, marii familii a Frontierelor Imperiului Roman în nobila misiune de a valorifica acest patrimoniu de valoare universală excepţională”, a menționat ministrul. (C. Z.)