Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, cunoscut sub numele Rabla pentru tractoare, începe vinerea viitoare odată cu deschiderea sesiunii de înscrieri
ANSVSA: Puiul galben respectă reglementările sanitar-veterinare
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle, a criticat recentele ieşiri în spaţiul public ale preşedintelui de la Protecţia Consumatorilor referitoare la puii „îngălbeniţi”. Afirmațiile, făcute fără a aștepta analizele de la laboratoarele autorizate, creează probleme atât autorităților sanitar-veterinare, cât și consumatorilor şi industriei de creştere a păsărilor, consideră Păle.
„Într-adevăr, se folosesc în reţetele furajere atât pigmenţi naturali pe care îi găsim în porumb şi în lucernă, dar şi sintetici care dau acea culoare galbenă, dar care au fost aprobaţi de autoritatea de reglementare. (...) Dacă ştie (preşedintele ANPC, n.r.) că există un pericol, avea posibilitatea, pentru că este parte componentă a sistemului de alertă european, să recolteze probe, să ridice acel sistem de alertă şi atunci toate instituţiile se sesizau”, a explicat, pentru Agerpres, vicepreşedintele ANSVSA.
El a precizat că în această lună au loc controale sanitar-veterinare pe tot ce înseamnă carne de pasăre. „Asigurăm consumatorul că ANSVSA, prin structura de laboratoare, prin întreaga reţea, suntem peste 9.000 de medici veterinari, ne dorim să fim apărătorii sănătăţii şi chiar reuşim acest lucru. Sănătatea publică este pe primul loc”, a subliniat Păle.
Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat miercuri că puii „îngălbeniţi pentru a părea mai buni, împănaţi cu tulpini de salmonela periculoase” sunt „un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi”. Ulterior și-a nuanțat afirmațiile spunând că furajele care dau culoarea galbenă puilor nu sunt toxice pentru păsări sau om, dar reprezintă o „practică comercială înşelătoare”. (C.Z.)