Prognoza optimistă cu privire la recoltele din acest an şi reducerea preţului la energia electrică vor determina o scădere a inflaţiei până la finele acestui an, spun specialiştii.
Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a declarat, ieri, cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul Mugur Isărescu. Anterior, BNR prognoza o inflaţie de 3,2%, iar ţinta de inflaţie asumată de Guvern pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual. „Probabil că, la sfârşitul lui septembrie, să zicem chiar mai devreme, inflaţia va intra în acest interval şi se va menţine până la sfârşitul perioadei de proiecţie, în trimestrul II 2015“, a declarat guvernatorul BNR.
Banca Comercială Română (BCR) a modificat, de asemenea, proiecţia de inflaţie pentru finalul acestui an la 3,3%, sub previziunea anterioară de 3,6%. „Principalul element care ne-a determinat să modificăm estimarea de inflaţie pentru 2013 este producţia agricolă foarte bună din această vară“, a spus Eugen Sinca, analist-şef în cadrul BCR şi vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.
La aceeaşi inflaţie se aşteaptă şi economiştii UniCredit Ţiriac Bank. „Scenariul nostru de bază prevede o scădere a ratei inflaţiei până la 3,3%, la finalul anului curent. Pentru moment, ne menţinem această estimare, dar admitem că balanţa riscurilor este înclinată spre o scădere“, a declarat Mihai Pătrulescu, senior-economist al băncii.
La rândul său, Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, vede pentru finalul acestui an o inflaţie de 2,7% „datorită anului agricol foarte bun şi reducerii preţului la energia electrică“.
Guvernatorul BNR: „Când semnezi ceva, îţi asumi“
Clauzele abuzive sau neabuzive fac parte din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite, iar într-un stat de drept, când semnezi ceva, îţi asumi, a mai declarat guvernatorul BNR, ieri, cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei. „E de glumit când ai aproape jumătate din valoarea PIB-ului sub formă de economisiri în sistemul bancar? Cine îşi permite să glumească cu valoarea acestor lucruri? În ceea ce priveşte clauzele abuzive sau neabuzive, sunt din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite, într-un stat de drept, când semnezi ceva, îţi asumi. Faptul că nu am înţeles, nu am ştiut cum e cu riscul valutar este, să spunem, un argument. Eu nu spun că nu este un argument. Eu bănuiesc că persoanele care în urmă cu câţiva ani stăteau ca o ciocănitoare, ne băteau la cap (ce avem cu creditarea în valută, de ce apărem de fiecare dată la televizor sau în presă şi avertizăm asupra creditării în valută) acum vin să ne vorbească despre clauze abuzive. Vezi, Doamne, sunt persoane care n-au ştiut ce riscuri îşi asumă când au luat un credit în franci elveţieni“, a explicat guvernatorul BNR, care a ţinut să sublinieze faptul că, în România, creditele în franci elveţieni sunt extrem de puţine. (Bogdan Cronţ)