Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Anul începe cu preţuri mai mici
Mai multe măsuri economice intrate în vigoare la 1 ianuarie se vor reflecta în veniturile românilor. Scăderea TVA de la 20 la 19% va duce la micşorarea preţurilor alimentelor sau a altor servicii precum biletele de tren, după cum anunţă CFR Călători. Tot de la 1 ianuarie salariul de bază în învăţământ s-a mărit cu 15%, iar din februarie sunt aşteptate şi alte majorări salariale pentru bugetari.
O serie de măsuri fiscale sunt aplicabile de la 1 ianuarie 2017, iar unele dintre ele vor avea un impact pozitiv asupra bugetului românilor. Astfel, ca urmare a scăderii taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 20 la 19%, preţurile ar trebui să fie mai mici nu doar la alimente, ci şi la anumite servicii. De exemplu, CFR Călători a anunţat deja că scăderea TVA va duce la o ieftinire a biletelor de tren. Totuşi, compania subliniază că deşi tarifele biletelor de tren vor fi ajustate corespunzător, pentru anumite zone kilometrice tarifele pot rămâne neschimbate. Scăderea TVA, coroborată cu eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, a dus deja la ieftinirea benzinei şi motorinei cu aproximativ 9%. În Bucureşti, modificarea preţurilor s-a făcut încă din primele ore ale zilei de 1 ianuarie, la unele sortimente de carburanţi preţul pe litru coborând sub 5 lei.
Tot de la începutul anului a fost eliminată şi taxa pe construcţiile speciale, iar tarifele la energia electrică livrată populaţiei au scăzut cu aproximativ 3%. Pensionarii vor avea mai mulţi bani întrucât punctul de pensie creşte cu 5%, de la 871,7 lei la 917,5 lei. Potrivit Ministerului Muncii, majorarea se aplică şi pensiilor militare de stat.
Tot de la 1 ianuarie, salariul de bază din învăţământ este majorat cu 15%, iar cel de încadrare pentru personalul Casei de Asigurări de Sănătate cu 25%. De altfel, din februarie sunt aşteptate noi majorări salariale pentru bugetarii din administraţia publică, iar salariul minim pe economie va fi majorat la 1.450 de lei. Mai sunt prevăzute şi alte modificări importante: eliminarea contribuţiei la sănătate pentru toţi pensionarii, scutirea de impozit pe venit pentru toate pensiile sub 2.000 de lei sau ieftinirea medicamentelor cu 35 de procente, potrivit promisiunilor noului guvern.
Pe de altă parte, populaţia va plăti chiar din această lună taxa pentru groapa de gunoi de 80 de bani la 10 kilograme. Astfel, tarifele la serviciile de salubritate vor creşte cu aproximativ 30 de lei pe an. De asemenea, de la 1 ianuarie a fost introdus impozitul forfetar în turism, iar salariaţii, pensionarii, dar şi PFA-urile vor plăti contribuţia de sănătate pentru veniturile suplimentare din dobânzi bancare şi dividende. De asemenea, agricultorii vor putea opta pentru un regim special de TVA. Astfel, aceştia vor fi scutiţi de TVA, însă vor plăti o compensaţie în cotă forfetară.
În privinţa previziunilor din sectorul economic pentru anul 2017, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează că economia ţării va creşte cu 4,3%, în timp ce rata inflaţiei este prognozată la 2,3% la finalul anului, iar media anuală la 1,9%. Conform CNP, cursul de schimb mediu leu/euro este prognozat la 4,46 lei/euro, iar numărul mediu de salariaţi este estimat să depăşească 4,88 milioane, în creştere cu 2,8%. În acelaşi timp, câştigul salarial mediu net este prognozat la 2.176 lei, în creştere cu 6,3% faţă de 2016.
Dobânzile la creditele în sold vor creşte mai accentuat în a doua jumătate a lui 2017, odată cu majorarea ROBOR, iar la creditele nou acordate creşterea va fi mai lentă, potrivit economistului Ionuţ Dumitru, citat Mediafax.
Specialiştii apreciază că în 2017 cele mai căutate meserii vor fi în sectoare precum automotive, IT, telecom, electronice (manufactură) şi back office şi suport, dar şi în retail, logistică şi banking.