Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Anul viitor, proiectele europene vor avea prioritate
Proiectul bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor prevede o creştere a contribuţiei la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului. De asemenea, în companiile de stat angajările vor continua să fie îngheţate, dar se vor putea creşte cheltuielile salariale, indiferent dacă acestea au avut sau nu profit, în funcţie de inflaţia pe 2014, se arată în proiectul de buget citat de Mediafax.
Astfel, Guvernul va alimenta anul viitor bugetele locale din TVA cu peste 15,3 miliarde de lei, mai mult decât fondurile alocate în acest an, dar le va impune să finanţeze cu prioritate proiecte UE şi se va interzice alocarea de fonduri pentru lucrări noi dacă nu sunt asigurate mai întâi proiectele în derulare. Proiectul bugetului general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe o prognoză de venituri de 201,9 miliarde de lei şi un total al cheltuielilor estimate de 216,4 miliarde de lei, rezultând un deficit de 14,5 miliarde de lei, relevă documentul.
Un val de scumpiri este aşteptat începând cu ianuarie 2014 din cauza majorării accizelor la carburanţi cu 16%-21% comparativ cu valorile actuale. Astfel, se vor înregistra creşteri la preţurile pentru benzina cu plumb şi fără plumb, pentru motorină, precum şi pentru petrolul folosit drept combustibil pentru motor.